Search
Close this search box.

Premijeru ovog spota je, pre 25 godina, pogledalo 500 miliona ljudi!

(foto: Screenshot)

Saznaj sve o Survivoru pre drugih!

Prijavi se na naš newsletter odmah i informacije dobijaš pre drugih!

(foto: Screenshot)

Živimo u dobu u kom se pevači trude da nadmaše rekorde u broju pregleda na YouTube-u, pa tako ostajemo impresionirani nakon što određeni spot Adele ili Taylor Swift u jednom danu pregleda između 20 i 30 miliona ljudi. A da li znate da je ovaj rekord, i to samo za 11 minuta, uveliko nadmašio kralj popa Michael Jackson novembra davne 1991. godine?

Radi se o spotu za pesmu Black or White, koji je u istom trenutku pušten na TV stanicama u 27 zemalja, tako da je premijeru ovog video ostvarenja samo u tom trenutku pratilo preko 500 miliona ljudi.

Jackson je u tom trenutku bio na vrhuncu slave jer je njegov osmi studijski album Dangerous prodat u 32 miliona primeraka (što ga čini 17. najprodavanijim albumom ikada), a od 9 singlova, čak su se 4 našla u top 10 listi, dok se spomenuti Black or White popeo na sam vrh lestvice u decembru, a na toj poziciji je ostao i narednih 7 nedelja u 1992. godini. Ova činjenica je Michaela još jedanput upisala u Ginisovu knjigu rekorda, budući da je prvi izvođač ikada koji je imao singl broj 1 u 70-im, 80-im i 90-im godinama prošlog veka. Zanimljivo je primetiti da se ovaj uspon kralja popa naglo prekida godinu i po dana kasnije, kada će se nositi sa optužbama javnosti da je seksualno zlostavljao maloletnika, što će još više ugroziti mišljenje javnog mnjenja o njemu, koje je već bilo poljuljano zbog spekulacija da veštačkim putem izbeljuje kožu, dok je on upo**o tvrdio da se radi o bolesti vitiligo (što je i dokazano u lekarskim nalazima objavljenim nakon pevačeve smrti 2009. godine).

(foto: Screenshot)

Black or White je najavljena kao antirasistička oda sa elemntima dens, rep i rok muzike, a u skladu sa tekstom pesme i spot je slao poruku mira i jednakosti, kao i o povezanosti celog sveta, bez obzira na sve kulturološke i rasne razlike. Ipak, zbog brojnih žalbi gledalaca, vezanih za drugi deo spota, video je cenzurisan, a potpuna verzija je prikazivana samo u terminu između ponoći i 4 ujutru.

Ono što je izazvalo kontroverze je činjenica da je, tada 33-godišnji pevač, plesao sa otkopčanim šlicem i dodirivao se neprimereno za ondašnje televizijske standarde, kao i to što je ispoljavao preteranu dozu agresije u demoliranju svega što se našlo pred njim. Jackson se javno izvinio zbog ovoga, uz obrazloženje da je hteo da prikaže agresivnu prirodu crnog pantera (koji predstavlja njega samog u ovom spotu), kao i da je prikazani bes izazvan rasističkim grafitima koji su ispisani na zidovima oko njega, u spo**oj sceni. MTV je počeo ponovo da prikazuje originalnu verziju spota tek od 2012. godine.

U nastavku pogledajte ovaj spot, u kom se pojavljuju, između ostalih, i supermodel Tyra Banks i zvezda filmske franšize Sam u kući Macaulay Culkin.

 

POSLEDNJE VESTI