Preporuka serije za gledanje: Serija nesrećnih događaja

Poster nove Netflixove serije (foto: imdb)

Od 13. januara imamo prilike da uživamo u još jednoj ekranizaciji knjiga, a za to se pobrinula kompanija Netflix.

Najnoviji projekat tvoraca prošlogodišnjih hit-serija Stranger Things, To Get Down Luke Cage je porodična avantura namenjena publici svih uzrasta.

Većina je već upoznata sa serijom od 13 knjiga Lemony Snicketa (pseudonim pisca Daniela Handlera) pod nazivom Serija nesrećnih događaja (u originalu A Series of Unfortunate Events), koje važe za jedne od najuspešnijih dečijih knjiga. Nažalost, na srpski jezik su prevedene samo prve četiri, pa, ukoliko želite da saznate kako se priča o tri nesrećna siročića završava, moraćete da se okrenete stranoj literaturi, ili pogledate seriju i otkrijete.

Violet, Klaus i Sunny (foto: imdb)

Radnja prati živote Violet, Klausa i Sunny Baudelaire koji, nakon što im roditelji tragično stradaju u požaru u kojem gube i porodičnu kuću, postaju siročići. Starateljstvo nad decom tada pripada ubilački nastrojenom rođaku, Grofu Olafu, koji želi da se što pre dokopa bogatstva svojih novih štićenika.

Ali, Baudelaireovi nisu obična deca: Violet (14) je devojka izuzetne kreativnosti koja je u stanju da od beskorisnih delova napravi nešto što će poslužiti kao izlaz iz strašnih situacija u kojima će se naći, Klaus (12) je pročitao svaku knjigu koja mu je došla pod ruku i uvek je tu da pomogne sestri sa idejama, dok najmlađa Sunny ima neverovatno oštre zube kojima može da pregrize i najtvrđe drvo.

Grof Olaf (foto: imdb)

Kada se upoznaju sa pravom prirodom svog rođaka, deca zatraže od porodičnog advokata drugog staratelja – ali Grof ne želi tek tako da se odrekne bogatstva. On prati Baudelaireove na njihovom putu do svakog novog prebivališta i uvek pronađe najkreativniji način da eliminiše konkurenciju kako bi ostao jedini izbor za starateljstvo nad decom. Kako se Violet, Klaus i Sunny bore sa strašnim i gnusim situacijama u koje ih njihov rođak stavlja, pogledajte u ovoj crnoj komediji.

Grof Olaf sa sirocicima (foto: imdb)
Grof Olaf sa sirocicima (foto: imdb)

Lik Grofa Olafa na ekran je preneo junak serije How I Met Your Mother, Neil Patrick Harris, dok su tri siročića portretisali Malina Weissman (Violet), Louis Hynes (Klaus) i Presley Smith (mala Sunny). Sam Daniel se pojavljuje u tri epizode, ali ne kao on sam, budući da njega glumi Patrick Warburton, već kao prodavac ribljih glava.

Prva sezona se sastoji iz osam epizoda koje obrađuju tematiku prve četiri knjige. Serija je već obnovljena za drugu sezonu, za koju je planirano 10 epizoda i scenario baziran na knjigama 5-9. Nadamo se da će publika ostati verna i da će ova dečija avantura dobiti i treću, poslednju sezonu u kojoj ćemo saznati da li su siročići konačno, nakon toliko užasa koje su pretrpeli, pronašli mir.

Povezane vesti

Back to Top