Šokantno priznanje reditelja: Scena silovanja bila je stvarna

Izjava čuvenog italijanskog reditelja Bernarda Bertoluccija šokirala je danas svet. U intervjuu iz 2013. godine, na snimku koji je tek nedavno prucureo na internet, režiser priznaje da je čuvena scena silovanja iz njegovog kultnog filma Poslednji tango u Parizu, bila stvarna.

Film iz 1972. godine, sa Marlonom Brandom i Mariom Schneider, govori o čoveku koji se upušta u aferu nakon samoubistva supruge, i nakon premijere naišao je na mnogo kritika zbog scena seksa i silovanja, a i danas je njegova tema veoma kontroverzna. Brando je u vreme snimanja imao 48 godina, a njegova parterka tek 19. Bertolucci je priznao da je scena silovanja u filmu bila stvarna i snimana bez pristanka Schneiderove, zbog toga što je, kako kaže, ‘želeo pravu reakciju devojke, a ne glumice’.  “Nisam želio da Maria odglumi poniženje i bes. Hteo sam da oseća taj bes i poniženje. Nikada se više nismo videli, mrzela me celog svog života”, rekao je reditelj.

Marlon Brando i ja smo doručkovali na podu stana u kojem smo snimali. Imali smo pecivo i maslac. Pogledali smo jedan drugoga i bez reči smo znali šta obojica želimo”, otkrio je dalje Bertolucci. “Na neki način, bio sam grozan prema Mariji Schneider jer joj nisam rekao šta će se dogoditi”.

O mučnom iskustvu progovorila je i sama Maria u intervjuu za Daily Mail 2007. godine. Tada je rekla da je osećala kao da su je silovali i reditelj i glumac. “Marlon mi je rekao: ‘Ne brini, to je samo film’. Tokom te scene moje suze su bile stvarne”, priznala je glumica. “Nakon snimanja te scene, Marlon me nije ni utešio niti mi se izvinio. Srećom, scenu nismo ponavljali”, dodala je Maria, koja je 2011. umrla od raka u 59. godini. Nakon njene smrti, Bernardo je rekao da oseća ‘kao da joj je oduzeo mladost’, ali i kako oseća krivicu, ali ne žali zbog svoje odluke.

Nakon premijere filma, francuska glumica više nikada nije snimila nijednu provokativnu scenu u životu. Nakon uspeha Poslednjeg tanga u Parizu, Maria je upala u vrtlog droge, a za svoj tadašnji život rekla je da je bio ‘rock’n’roll’.

Mnoge poznate ličnosti osudile su na društvenim mrežama ovaj postupak reditelja i slavnog Branda, među kojima njima i Chris Evans, Jessica Chastain, Anna Kendrick.

Povezane vesti

Back to Top