in ,

Ukrajina postavlja posebne političke uslove za naredni Eurosong

(foto: EBU)
(foto: EBU)

Ovogodišnje takmičenje za pesmu Evrovizije izazvala je bujicu negativnih komentara. Ukrajinska pobednička pesma 1944, koja govori o Staljinovom proterivanju Tatara sa Krima, u Kremlju je ocenjena kao manupulativni akt za uticaj na Evropu i podizanje antiruskog raspoloženja. Iz Moskve je već stigao poziv za bojkot Evrovizije, a odbor iz Ukrajne je oštro odreagovao na sva negodovanja.

Naime, Anton Grešečenko iz ukrajinske Rade obeveštava da bi sledeće godine trebalo da postoji zabrana za učešće u takmičenju koja bi se odnosila na one pevače koji podržavaju rusku agresiju u Ukrajni.

„Samo oni pevači koji ne podržavaju pripajanje Krima Rusiji moći će da pevaju na Evroviziji“, rekao je Gerašćenko, prenosi Blic.

Na ovu oštru izjavu je momentalno odreagovao i Dmitri Peskov, portparol Kremlja, koji je naglasio da Ukrajna, bez obzira na sve, mora da poštuje pravila Evrovizije koja su jednaka za sve. Sa druge strane Dimitrij Rogozin predlaže da Rusija sledeće godine pošalje frontmena rok grupe Lenjingrad, poznatog po sirovim nacionalističkim istupima.

„Poslaćemo Sergeja Šnurova. I ako ne pobedi, poruka će biti jasna“, poručuje Rogozin.

Sergey Lazarev, ruski predstavnik, je imao najviše glasova publike, ali je zbog bodova žirija na kraju završio na trećem mestu (foto: EBU)
Sergey Lazarev, ruski predstavnik, je imao najviše glasova publike, ali je zbog bodova žirija na kraju završio na trećem mestu (foto: EBU)

Da li je ove godine politika zaista pobedila umetnosti, i da li je sve ovo početak kraja takmičenja za Pesmu Evrovizije?

Najnoviju dnevnu i nedeljnu štampu u digitalnom obliku čitajte na Novinarnica.net