Na današnji dan, pre 28 godina, hit #1 postala je najkontroverznija pesma ikada

Objavljeno: 20.04. 14:17

Kada se spomenu termini kao što su ‘šokantnost’ ili ‘kontroverznost’, danas u glavi možemo prizvati na desetine poznatih ličnosti koje vešto igraju na kartu skandala kako bi privukli pažnju na svoje muzičke projekte, ali 80-ih godina prošlog veka sinonim za ovu vrstu marketinga bila je neprevaziđena kralica popa Madonna.

Baš u ovo vreme, pre skoro tri decenije, hit broj 1 širom sveta postala je jedna od najkontroverznijih pesama svih vremena Like a prayer, a zabranjeni spot za nju izazvao je potpuno suprotan efekat, odnosno želju milionske publike da na bilo koji način dođe do ovog sadržaja na koji je anatema prokletstva bačena i od strane same papske stolice u Vatikanu.

Vratimo se na sam kraj 80-ih, odnosno period kada je Madonnin privatni i poslovni život krenuo nizbrdo. Reakcije na njen film Who’s that girl? bile su pogubne, a na sve to se desio razvod od Seana Penna. Nakon perioda osamljenosti i duboke introspekcije, 30-godišnja Madonna je donela odluku da sve ono što je muči pretoči u nešto kreativno. U tom momentu nastaje pesma Like a prayer koja spaja dve teme koje se niko pre nje nije usudio da dovede u tako blisku vezu, odnosno na tako prožimajući način: religija i seks.

Pop-rock pesma sa elementima gospela, upotpunjena crkvenim horom, istraživala je temu srodnosti religijske ekstatičnosti sa orgazmom, a njen pad na kolena tokom molitve stvarao je u glavi jasnu sliku izvođenja felacija.

Kao da sve to nije bilo dovoljno da se religijske grupe širom sveta ujedine u protestima, pa čak i da sama crkva opomene svoje pristalice da se velikim grehom smatra samo slušanje ove bogohulne himne, Madonna je predstavila jedan od najskandaloznijih spotova svih vremena. U znak svog protesta protiv rasizma i mizoginije, Isus je prikazan kao crnac, a Bog kao žena. Kada se na sve to dodaju stigmate, odnosno Isusove rane, na Madonninim rukama, strastven poljubac sa sveštenikom i zapaljeni krstovi Kju Kluks Klana, i ne čudi što je ubrzo stigla zabrana emitovanja ovog spota na TV-u.

Ipak, sveukupni zbir reakcija je bio i više nego povoljan za kraljicu popa, budući da je ovim potezom utvrdila svoj tron i status pop ikone koji uvažava i danas.


Loading...

necaiksde@gmail.com'
ŠTA VI KAŽETE? Ostavite komentar


Komentari koji sadrže vređanje i širenje mržnju, kao i netoleranciju biće obrisani. Ukoliko želite sličicu pored komentara, registrujte se na sajtu www.gravatar.com

3 komentara

 1. Vlada79BG@gmail.com'

  Ja BGD

  E tako se to radi. To je kraljica i diva. RESPECT ZA KEVU

  Thumb up 23 Thumb down 2

 2. janaparuleska@gmail.con'

  Spot

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Thumb up 0 Thumb down 6

 3. samirga@gmail.com'

  savka33

  babuskera

  Thumb up 0 Thumb down 1

severina2
Hot or not

Severinu žestoko iskritikovali zbor izbora haljine za crveni tepih

Severina Kojić pojavila se sinoć na jednom svečanom događaju u Zagrebu u haljini koja je izazvala mnogo komentara.