in

Počeli Nemanjići: Prve kritike kažu da to može i bolje


Prva epizoda serije Nemanjići: Rađanje kraljevine emitovana je u subotu uveče na RTS-u. Kako su iz ove televizije odmah saopštili, početak sage o prvoj srpskoj dinastiji gledalo je 1,96 miliona gledalaca, čime je ovo bio najgledaniji program u Srbiji sinoć, ali…

Ovo je bilo ponovno emitovanje, nakon skandala koji je nastao u novogodišnjoj noći, kada je javnost, ali i kritika, osudila RTS i način na koji je serija snimljena. Kritičari se sada slažu da je nova verzija bolja od prvobitno emitovane, no da tu i dalje ima prostora za poboljšanje.

Sa druge strane, scenarista serije Gordan Mihić istakao je da je u snimanje serije uložen veliki trud i napor, kao i da su imali pomoć istoričara. „Prezadovoljan sam. U nekim stvarima ekipa je prevazišla moja očekivanja, jer nisam mogao da verujem da će se na takav način, s toliko dubine i neke epske snage, projekat uraditi do kraja,“ kaže on.

Serija je snimana na 230 autentičnih lokacija s 222 glumca i 2.700 statista i kaskadera, a govori o dinastiji koja je izdejstvovala samostalnost srpske države i crkve. U ulozi Stefana Prvovenčanog je Vojin Ćetković, koji je kritike na račun pilot-epizode ocenio dobrim, jer se mnogo ljudi uključilo u polemiku o našoj istoriji.