in

20 istorijskih grešaka u ‘Sulejmanu Veličanstvenom’


Koji su istorijski propusti u hit seriji?

 

Profesor Jusuf Halakoglu, turski istoričar, naveo je 20 najvećih grešaka hit serije Sulejman Veličanstveni, koja je osvojila region i brojne domaće zvezde.

Ovo je 20 najvećih istorijskih grešaka ultra popularne serije.

1. U seriji je sultan u pantalonama. Kod Osmanlija su pantalone zabeležene tek od vremena sultana Mahmuda II 1800-tih godina.

2. Odeća žena na dvoru je francuska moda iz 19. veka. Nema veza sa stilom odevanja iz 16. veka.

3. Kod Osmanlija, prinčevi nisu puštali brade. Tako je bilo i sa sultanom Kanunijem kad je došao na tron. U seriji, on ima bradu prilikom ulaska u Istanbul.

4. U seriji, komandant moranrice Džafer-paša je ubijen mačem. Međutim, kod Osmanlija visoki dužnosnici, nakon presude, vešani su omčom oko vrata.

5. Smrtne presude izvršavale su se pomoću balte (helebarda – vrsta sekire), a osoba na dvoru zadužena za to se zvala baltadžija.

6. U seriji kamen na kojem je ubijen spomenuti paša je ibret-kamen, i nije imao tu funkciju već funkciju iznošenja na videlo, objavljivanja i proglasa (tešhir).

7. Sultan nije gledao likvidacije, kao što je to prikazano u seriji. Samo mu je, nakon smaknuća, bila pokazivana ukrvavljena košulja.

8. Sultana Sulejmana su “veličanstvenim” prozvali zapadnjaci, a ne Osmanlije.

9. Prilikom ustoličenja sultana bila bi upriličena paljba iz 121 topa. U seriji je prikazan vatromet. U tom vremenu, Osmanlije nisu imale takav običaj.

10. U seriji se Nasuh Matrakčija pojavljuje kao izgubljen i lud čovek na ulici. Međutim, to je bio jedan od najučenijih ljudi u to doba. Bio je zajedno sa Kanunijom u Manisi. A u seriji se sa sultanom upoznaje u Istanbulu.

11. Kada je sultan Sulejman došao na tron, imao je 26 godina, a u seriji glumac ima 41 godinu.

12. Hurrem sultanija se rodila 1506. Imala je 14 godina kada je došla na dvor. Glumica u seriji ima 27 godina.

13. Kada je sultan Sulejman došao na tron, bio je u starom dvoru, a ne na Topkapiji.

14. Nije primao strane izaslanike na način na koji je to prikazano u seriji – tako što se vuku po podu.

15. Nijedan izaslanik (osim iz turskog sveta ili iz turskih plemena) nije mogao ući u sobu u kojoj je zasedao Divan, a u seriji je ušao.

16. Na zasedanju Divana, kada sultan priča, niko nije smeo da govori. U seriji je to slučaj.

17. U Haremu nisu bile samo sultanove robinje. A u seriji je to slučaj.

18. Odeća janičara ne odgovara odeći tog vremena.

19. U seriji glavni čuvar Has odaje i neki veziri šetaju bez kape. To je nemoguće.

20. Devojke koje bi došle u Harem, prvo bi prošle obuku i školovanje od tri godine, pa tek onda se upoznavale sa sultanom. U seriji, Hurrem sultanija se odmah upoznaje sa sultanom.

Redakcija Tracara.com/Opera-17.com