Search
Close this search box.

28 godina od Vogue-a: koja priča stoji iza jednog od najčuvenijih mejnstrim plesova?

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Pre 28 godina, na današnji dan, broj jedan širom sveta je postala pesma Vogue u izvođenju pop ikone Madonne, i prema kritičarima (još iz tog doba, na samom početku 90-ih) predstavljala je jedan od definišućih momenata u karijeri pop zvezde. Vogue je postao broj 1 u čak 30 zemalja i prodat je u neverovatnih 6 miliona primeraka.

Iako danas slavni ples koji je ispratio ovu pesmu vezujemo upravo za Madonnu, on je nastao u drugoj polovini 80-ih, u okviru čuvene andergraund Harlem Ballroom scene. Korene vuče još iz 60-ih godina, kada su transvestiti afroameričkog porekla izvodili kombinaciju ukočenosti u nelogičnim pozama izvedenim iz stare egipatske umetnosti u kombinaciji sa prepoznatljivim načinom poziranja modela u jednom od najpoznatijih magazina na svetu, po kom će nešto kasnije ovaj ples (obogaćen akrobatskim momentima) dobiti ime. Suština plesa se sastojala u tome da se u što kraćem vremenskom periodu izvede što više poza karakterističnih za zvezde zlatne ere Holivuda, koje će u samoj pesmi Madonna spominjati ( Greta Garbo, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Joe DiMaggio, Marlon Brando, Jimmy Dean, Grace Kelly, Jean Harlow, Gene Kelly, Fred Astaire, Ginger Rogers, Rita Hayworth, Lauren Bacall, Katharine Hepburn, Lana Turner i Bette Davis).

Kraljici popa će ovaj ples biti predstavljen u jednom njujorškom klubu, nakon čega će ona momentalno doneti odluku da ga učini mejnstrimom, što će joj, kako će vreme pokazati, poći za rukom.

Ova dens-pop pesma sa elementima hausa, iako duboko nadahnuta muzikom 70-ih, doneće potpuno novi pristup dens muzici 90-ih i u neku ruku definisati nova stremljenja u muzici tog doba.

Video spot, u režiji kultnog američkog režisera Davida Finchera (poznat po filmovima kao što su  The Curious Case of Benjamin Button, The Social Network, Seven, The Game, Gone Gone,  The Girl with the Dragon Tattoo, seriji House of Cards), odrađen u crno-beloj tehnici, oživeo je slavne fotografije iz zlatne ere Holivuda, sa posebnim osvrtom na već spomenute zvezde, i do danas zauzima visoko rangirano mesto na listama najboljih spotova ikada (doduše, sam magazin Vogue ga je stavio na drugo mesto, odmah nakon Thrillera Michaela Jacksona).

Ipak, nisu svi bili oduševljeni spotom, a među njima je i kultni fotograf  Horst P. Horst, čije su fotografije poslužile kao inspiracija za ovaj video, a kako je sam jednom prilikom rekao Madonna mu nikada nije javno odala priznanje za to.

(foto: Horst P. Horst)

Brojne kontroverze su se pokrenule i oko prozirne čipkaste bluze koju Madonna nosi u spotu, a ispod koje se naziru njene grudi, zbog čega su mnogi gledaoci tražili cenzuru spota. Ipak, ono što je ostalo kao jedan od najprepoznatljivijih simbola pop kulture 90-ih, osim samog plesa i pesme, je svakako špicasti grudnjak koji je za kraljicu popa dizajnirao Jean-Paul Gaultier.

POSLEDNJE VESTI