Search
Close this search box.

Lady Gaga oštro reagovala na usvajanje zakona o zabrani abortusa u Alabami

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Guvernerka američke države Alabame potpisala je zakon o abortusu, najstroži o tom pitanju u SAD kojim vršenje abortusa postaje krivično delo u skoro svim slučajevima.

Zakonodavci u jugoistočnoj američkoj saveznoj državi usvojili su zakonski predlog u utorak, čime su pokrenuli pravnu bitku o meri, koja je sada postala najstrožiji zakon o abortusu u SAD.

Pristalice zakona žele da daju konzervativcima u Vrhovnom sudu SAD šansu da ukinu prava na abortus za celu zemlju, ali demokrate i borci za prava na abortus kritikovali su zakon kao šamar za žene glasače.

Među njima je i kontraverzna pevačica Lady Gaga koja je oštro osudila usvajanje ovog zakona i svoje nezadovoljstvo napisala na društvenim mrežama.

Nezamislivo je zabraniti mogućnost abortusa u Alabami. Ovaj gnusan čin unižava one koji su protiv svoje volje morali da upražnjavaju seksualni odnos sa svojim silovateljima. Neverovatno je da doktori koji pristanu da urade abortus izlažu sebe mogućoj većoj kazni od onih koji su čin silovanja počinili? Ovo je izrugavanje i molim se za žene i devojke koje su žrtve ovog sistema“ , napisala je ona na društvenim mrežama.

https://www.facebook.com/ladygaga/photos/a.89179709573/10157482316419574/?type=3&theater

Ova tema je pevačici jako bliska, obzirom da je pre par godina priznala da je i sama bila žrtva silovanja. Od tog trenutka je oštro krenula da se zalaže za žrtve seksualnog nasilja, i osnovala je fondaciju Born This Way koja se zalaže za mentalno zdravlje mladih ljudi, među kojima su i mladi koji su preživeli ovaj vid nasilja.

Ipak, oni koji podržavaju zakon kažu da je on napisan tako da pokrene zakonsku proceduru, koja bi mogla da dovede do toga da Vrhovni sud SAD ukine istorijsku odluku iz 1973. godine, takozvana odluka Rou protiv Vejda, kojom je na federalnom nivou SAD legalizovan abortus. Oni se nadaju da će ovim podstaći da Vrhovni sud SAD ponovo razmatra pravo na abortus.

POSLEDNJE VESTI