Eurosong: Pobedila Švedska, Srbija treća!

Sledeće godine 58. Eurosong biće u Švedskoj. Ubedljivo je pobedila Loreen pesmom Euphoria sa 372 poena. Druge su babuške iz Rusije pesmom Party For Everybody, a Željko Joksimović, predstavnik Srbije, završio je na trećem mestu!

Hvala vam što ste ovo veče u tako velikom broju proveli uz nas. Vaša Tračara! :*

Večeras je finale 57. Eurosonga: dobru, staru tradiciju nastavljamo i večeras – kao što smo zajedno pisali, komentarisali, hvalili i kritikovali učesnike prve i druge polufinalne večeri, to isto radimo i večeras. Dostupan vam je naš chat u kome možete pisati vaše impresije o pesmama, nastupima, glasanju! Uzbuđeni zbog finala?

Čast da otvore finale Eurosonga pripala je Eldaru i Nigar koji su otpevali prošlogodišnju pobedničku pesmu Running Scared. Večeras gledamo nastupe 26 zemalja: 10 koje su prošle u finale iz prve polufinalne večeri, 10 iz druge, zajedno sa prošlogodišnjim pobednikom Azerbejdžanom i zemljama koje su svake godine direktno u finalu: Francuskom, Nemačkom, Italijom, Velikom Britanijom i Španijom.

Željko Joksimović, naš ovogodišnji predstavnik, nastupa 24. Što se glasanja tiče, stručni žiri je juče glasao, a večeras ćemo saznati i glasove publike iz 48 zemalja, koji utiču 50% na rezultat glasanja svake zemlje pojedinačno. Prva će svoje glasove dati Albanija, zatim Crna Gora, pa Ruminija, Austrija, Ukrajina… Srbija glasa 38. a objedinjene glasove publike i žirija pročitaće jedno od zaštitnih lica Radio Televizije Srbije voditeljka Maja Nikolić.

Ako se ispostavi da su naši čitaoci bili u pravu, prema rezultatima ankete koju smo danas sproveli, pobediće Srbija, drugo mesto zauzeće Švedska, treće Makedonija, četvrto Rusija, a peto Bosna i Hercegovina.

Tradicionalno i ove godine novinari okupljeni u press centru u Bakuu ocenili su sve finaliste. Najviše poena dodelili su Azerbejdžanu, druga je Švedska, treća Turska, pa Španija, pa Kipar. Željko Joksimović je prema poenima novinara iz cele Evrope završio na 14. mestu.

Prvi je večeras nastupio predstavnik Velike Britanije Engelbert Humperdinck, pesmom Love Will Set You Free. Četvrti nastupa Litvanac Donny Montell pesmom Love Is Blind. Kako vam se dopada njegov nastup i pesma? Peti je bio nastup predstavnice Bosne i Hercegovine Maje Sar.

Šeste nastupaju Ruskinje Buranovskiye Babushki, jedne od ovogodišnjih favorita, zanimljivom pesmom Party for Everybody. Deveta nastupa predstavnica Francuske Anggun, pesmom Echo (You and I). Mnogi komentarišu da je ovo najbolja pesma koju su Francuzi poslali na Eurosong u poslednjih par godina.

Takođe, mnogi su primetili sličnost italijanske predstavnice Nine Zilli sa pokojonom divom Amy Winehouse. Da li i vi mislite isto? Jedna od glavnih favorita, Loreen, nastupila je 17. pesmom Euphoria.

22. nastupila je Kalopi, jedna od najvećih makedonskih muzičkih zvezda, pesmom Crno i belo. Pod rednim brojem 24. nastupio je naš ovogodišnji predstavnik Željko Joksimović pesmom Nije ljubav stvar! Nekoliko minuta po početku ovogodišnjeg Eurosonga, Željko se oglasio na Twitteru.


Završeno je predstavljanje svih 26 finalista. Krenulo je glasanje! :) Inače, pre par minuta na Twitteru je trend širom sveta bila #Serbia!

SMS glasanje je sada završeno, uskoro kreću rezultati i proglašenje pobednika! :)


GLASANJE:

Prva je glasala Albanija od koje smo dobili poen. Prvih 12 poena otišlo je Grčkoj. Druga je glasala Crna Gora: 6 poena dali su Bosni i Hercegovini, 8 poena Makedoniji, 10 Albaniji i 12 očekivano nama – prvih 12 poena za Srbiju. Rumunija nam je dala 5 poena. Austrijanci su Bosni i Hercegovini dali 7 poena, Albaniji 8, a 10 nama.

Ukrajina nam je dala 2 poena. Belorusija nam nije dala ni jedan poen. Belgijanci su nam dali 5 poena. Ovogodišnji domaćin, Azerbejdžan nije nam dao ni jedan poen. Srbija je dobila od Malte 5 poena. San Marino nam je dao 6 poena. Francuska nam je dala 8 poena. Velika Britanij nije nam dala ni jedan poen.

23: 41 Prva na listi trenutno je Švedska, druga Rusija, treća Turska, četvrta Srbija, a peti je Azerbejdžan.

Od Turske nismo dobili ni jedan poen, ali je zato Makedonija dobila 8, a Bosna i Hercegovina 10. Grčka nam je dala 8 poena! Muzičar Laka je pročitao glasove Bosne i Hercegovine: 10 poena dali su nama, a 12 Makedoniji. Moldavija nam je dala 3 poena. Srbija je od Bugarske dobila 12 poena! Švajcarska nam je dala 10 poena.

Slovenija nam je dala 12 poena. Kipar nam je dao 7 poena.

23:48 Trenutni redosled: Švedska, Rusija, Srbija, Azerbejdžan i  Albanija.

Hrvatska nam je dala 12 poena. 23:51 Srbija je trenutno druga sa 135 poena! Rusija ima 124 poena i na trećem je mestu, prva je Švedska sa 179 poena. Slovačka nam je dala 7 poena. Makedonija nam je dala 10 poena, a 12 Albaniji. Holandija nam je dala 10 poena. 5 poena dobili smo od Portugala.23:57  Trenutno prvoplasirana Švedska ima 200 poena, Srbija 160, a Rusija 140. Island nam je dao 3 poena. Švedska nam je dala 10 poena!

10 poena dobili smo od Norveške! Litvanija nam je dala 5 poena. Ostali smo bez poena iz Estonija. Od Danske nismo dobili poene. 00:04 Srbija je sada pala na treće mesto, druga je Rusija sa 194 poena, a mi trenutno imamo 188, a vodeća Švedska ima 270 poena. Španci nam nisu dali ni poen. Iz Finske se uključio frontmen grupe Lordi, dobili smo 2 poena.

Gruzija nam nije dala ni jedan poen. Italijani su nam dali 6 poena. Srbija je  5 poena dala Bosni i Hercegovini, 8 poena Kipru, 10 Švedskoj, a maksimalnih 12 poena Makedoniji.

00:11 Do sada je glasalo 38 od 42 zemlje, definitivan pobednik je Švedska, na drugom mestu će biti Rusija, a mi ćemo završiti na trećem mestu.

Nemačka nam je dala 10 poena. 4 poena dobili smo od Rusije. Mađarska nam je takođe dala 4 poena. Izrael nam nije dao ni jedan poen. Ostali smo bez poena iz Irske!

****************************************************************************

Chat više nije dostupan, budući da je završeno finalno veče 57. Evrovizije.

F.Y./Tracara.com
Foto: Eurovision.tv (Elke Roels, Thomas Hanses, Andres Putting, EBU)

Povezane vesti

Back to Top