Search
Close this search box.

Na današnji dan, pre 28 godina, hit #1 postala je najkontroverznija pesma ikada

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

https://www.youtube.com/watch?v=wf_VkDSVsdk

Kada se spomenu termini kao što su ‘šokantnost’ ili ‘kontroverznost’, danas u glavi možemo prizvati na desetine poznatih ličnosti koje vešto igraju na kartu skandala kako bi privukli pažnju na svoje muzičke projekte, ali 80-ih godina prošlog veka sinonim za ovu vrstu marketinga bila je neprevaziđena kralica popa Madonna.

Baš u ovo vreme, pre skoro tri decenije, hit broj 1 širom sveta postala je jedna od najkontroverznijih pesama svih vremena Like a prayer, a zabranjeni spot za nju izazvao je potpuno suprotan efekat, odnosno želju milionske publike da na bilo koji način dođe do ovog sadržaja na koji je anatema prokletstva bačena i od strane same papske stolice u Vatikanu.

Vratimo se na sam kraj 80-ih, odnosno period kada je Madonnin privatni i poslovni život krenuo nizbrdo. Reakcije na njen film Who’s that girl? bile su pogubne, a na sve to se desio razvod od Seana Penna. Nakon perioda osamljenosti i duboke introspekcije, 30-godišnja Madonna je donela odluku da sve ono što je muči pretoči u nešto kreativno. U tom momentu nastaje pesma Like a prayer koja spaja dve teme koje se niko pre nje nije usudio da dovede u tako blisku vezu, odnosno na tako prožimajući način: religija i seks.

Pop-rock pesma sa elementima gospela, upotpunjena crkvenim horom, istraživala je temu srodnosti religijske ekstatičnosti sa orgazmom, a njen pad na kolena tokom molitve stvarao je u glavi jasnu sliku izvođenja felacija.

https://www.youtube.com/watch?v=rDnUIXF2ly8

Kao da sve to nije bilo dovoljno da se religijske grupe širom sveta ujedine u protestima, pa čak i da sama crkva opomene svoje pristalice da se velikim grehom smatra samo slušanje ove bogohulne himne, Madonna je predstavila jedan od najskandaloznijih spotova svih vremena. U znak svog protesta protiv rasizma i mizoginije, Isus je prikazan kao crnac, a Bog kao žena. Kada se na sve to dodaju stigmate, odnosno Isusove rane, na Madonninim rukama, strastven poljubac sa sveštenikom i zapaljeni krstovi Kju Kluks Klana, i ne čudi što je ubrzo stigla zabrana emitovanja ovog spota na TV-u.

Ipak, sveukupni zbir reakcija je bio i više nego povoljan za kraljicu popa, budući da je ovim potezom utvrdila svoj tron i status pop ikone koji uvažava i danas.

POSLEDNJE VESTI