in

Ovo su najveći politički skandali na takmičenju Evrovizije

(foto: EBU)
(foto: EBU)

O pobedi ukrajinske pevačice Jamale, sa pesmom 1944 na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, se još uvek priča. Mnogi se slažu da pesma nije zaslužila pobedu, i da se u celo takmišenje umešala politika. Međutim, ovo nije prvi put da stanje u Evropi utiče na takmičenje. Ovo su najveći politički skandali na ovom takmičenju.

Grci pevali o Turskoj agresiji na Kipru (1976.)

Kada se Turska zvanično priključila ovom muzičkom takmičenju, Grcu su oštro protestvovali zbog toga. Smatrali su da Turcima nije mesto na tom festivalu jer su tri godine ranije izvršili agresiju na Kipar i ubili hiljade ljudi. Zbog toga su 1976. godine poslali pevačicu Marizu Koch na Evroviziju i to sa pesmom Devica Marija, koja opisuje terorističke napade. Turcima se ovaj potez naravno nije svideo, te su se žalili komisiji. Pevačica je dobila i pretnje smrću, a ceo događaj je bio toliko napet da je Mariza pred izlazak na binu dobila da potšiše papir u kojem je stajalo da će sama snositi odgovornost ako joj se nešto desi tokom izvođenja pesme.

Ceo ovaj događaj je uticao da načelnici Evrosonga zabrane izvođenje pesama koje imaju bilo kakvu politički poruku.

Izraelka je zbog opasnosti nosila pancir (1973.)

1972. desio se veliki masakr koji je izvršen nad izraelskim sportistima na Olimpijadi. Evrovizija se te godine susrela sa ozbiljnim problemom jer su im stigle dojave da će se isto desiti i sa izraelskom delegacijom na muzičkom takmičenju. Luksemburg je ozbiljno shvatio pretnje te su povećali broj policajaca u sali. Posetiocima je naređeno da mirno sede na svojim mestima, jer ako neko u toku nastupa bude ustao, policija će imati odobrenje da ga upuca. Prestavnica Ilanit je za vreme celog festivala morala da nosi pancir.

https://www.youtube.com/watch?v=lJNfN_esSBs

Gruzija je pesmom ismevala Putina (2009.)

Pre 7 godina, Gruziju je predstavljao Stefan sa grupom 3G. Ova pesma je protumačena kao ismejavanje ruskog predsednika Vladimira Putina, jer je naziv numere Put In. Prevod pesme jeste staviti unutra, ali je tokom pevanja to zvučalo kao ime ruskog lidera. Moskva je brzo reagovala, a muzičari su morali da promene ime numere u We Don’t Wanna Put In.

Albanci se žalili zbog bezbednosti u Beogradu (2008.)

Još jedan politički skandal je izbio i 2008. godine kada je centar takmičenja bio u Beogradu. Naime, albanska delegacija se žalila da joj je bezbednost ugrožena u Beogradu, te je momentalno naloženo da se pojača mera bezbednosti. Albanci su, pored Hrvatske i Izraela, imali posebno obezbeđenje.