Prati nas

Bizarno

Panika u svetu zbog aplikacije kojom možete da dobijete gole fotografije bilo koje žene na planeti

“Ova tehnologija ne bi trebalo da bude dostupna za javnost’’

Deepfakes video klipovi, o kojima smo pisali početkom godine, već mesecima intrigiraju javnost. Dok se širi strah moguće zloupotrebe ovih videa u političke svrhe, deepfakes klipovi su našli dom na raznim sajtovima za odrasle. A ovaj fenomen je upravo postao jeziviji, nakon što je pronađena aplikacija, čije su žrtve sve osobe ženskog pola na planeti.

Naime, programer čiji identitet nije otkriven, razvio je aplikaciju, kojom u potpunosti možete da skinete odeću bilo koje ženske osobe. Softver nazvan DeepNude, koristi fotografiju obučene osobe, kako bi napravio novu, zastrašujuće realističnu golu fotografiju, koristeći milionski p**nografski sadržaj na internetu i to za samo 30 sekundi.

Iako aplikacija radi odličan posao i sa fotografijama na kojima su žrtve u potpunosti obučene, korišćenjem je utvrđeno da se do najboljeg rezultata dolazi ako žrtva na fotografiji pokazuje malo kože. Aplikacija radi isključivo na ženskom telu, i to zato, kako otkriva programer, što na internetu ima mnogo više ženskog p**nografskog sadržaja.

Aplikacija je lansirana pre samo nedelju dana, ali je već podigla veliku prašinu na društvenim mrežama.

’’Ovo je apsolutno zastrašujuće. Sada svako može da postane žrtva osvetničke p**nografije. Čak i ako se nikada niste slikali goli. Ova tehnologija ne bi trebalo da bude dostupna za javnost’’, izjavila je Katelyn Bowden, osnivač organizacije koja se bori protiv osvetničke p**nografije.

Iako je aplikacija dobila veliku kritiku javnosti, čini se da je pronašla i zadovoljne korisnike, jer je sajt za skidanje jedan period bio nedostupan zbog prevelikog prometa.

Kreator aplikacije ističe da nije voajer, već tehnološki entuzijast, a na pitanje da li misli da je u redu što je napravio ovakvu aplikaciju odgovorio je:

’’Da li je u redu? Da li može da povredi nekoga? Mislim da ono što možete da uradite sa DeepNudom možete da uradite i sa Photoshopom. Rekao sam sebi, tehnologija je spremna. Ako neko ima loše namere, DeepNude ništa neće promeniti. Ako ovo ne uradim ja, uradiće neko drugi za godinu dana’’.

Čini se da mu je ogromna kritika ipak promenila mišljenje, jer je sinoć ipak uklonio aplikaciju. Na Twitteru je napisano:

’’Ne želimo da zaradimo novac na ovaj način. Naravno, neke kopije DeepNuda se mogu pronaći na internetu, ali mi ne želimo da budemo ti koji će ga prodavati’’.

loading...
1 komentar

1 komentar

  1. noname

    28. 06. 2019. at 23:12

    kako je ovo legalno uopste?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top