Poručujemo sajtu mamaibeba.rs: Dete treba da bude dobar čovek!

Domaći sajt Mamaibeba.rs, posvećen planiranju porodice, trudnoći i odgoju dece, našao se u toku jučerašnjeg dana na meti negativnih komentara zbog statusa koji su podelili na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Sporni tvit glasi: “Kako vaspitati decu u ovoj državi a da ne postanu pederi ili čobani?”

Mama i beba

Ovim povodom, osećam potrebu da se obratim lično urednicima spomenutog sajta.

Poštovani,

Budući da vas samo na Twitteru prati preko 70.000 ljudi, morali biste da budete malo pažljiviji prilikom iznošenja stavova koji su, blago rečeno, neprimereni, naročito za sajt koji se bavi majkama i decom.

Prozivati nekoga zato što je čoban, u bukvalnom ili prenesenom smislu, je, gle paradoksa, primer lošeg odgoja i nevaspitanja. Pa, kako onda očekujete da ovakvim tvitom, i, uopšte, vašim delovanjem na sajtu, utičete na nekoga da pravilno vaspitava svoje dete?

Nazivati nekoga pederom je, takođe, odraz lošeg vaspitanja. Ali, čak i da ste upotrebili fraze kao što su homoseksualac ili gej podjednako biste demonstrirali vlastito neznanje o temi na koju je vaš sajt fokusiran, a to su deca.

Možda bi valjalo da konsultujete stručnu literaturu kako biste se obavestili da se čovek sa homosekualnim sklonostima rađa, te da ga niko ne može vaspitati da bude gej. Ali, to je nešto što je u naučnim krugovima već decenijama neosporna činjenica, te se na tome ne treba previše zadržavati.

Sistemi vaspitanja za koje se vi zalažete su odavno prevaziđeni. Ili možda smatrate da, prema spartanskom principu, decu koja nisu idealna (prema vašim suženim merilima) treba bacati sa vrha planine u provaliju? Ili ste možda pre za hitlerovsko prevaspitavanje u koncentracionim logorima, pa ako se baš neko pokaže kao peder ili čoban da ga osudimo na gasnu komoru?

To što je neko rođen drugačiji ne znači da je manje vredan. Smatrate li da treba iz naše istorije da izbrišemo sva velika imena koja su imala homoseksualne sklonosti? A na šta bi naša kultura ličila bez jednog Šekspira, ili Betovena, Da Vinčija, Oskara Vajlda, Prusta, Čajkovskog…?

Našu decu treba da vaspitamo da budu dobri ljudi i samo to je bitno. Dobar čovek neće osuđivati drugog samo zato što je rođen drugačiji ili zato što voli drugačije od njega. Ići protiv svoje prirode je nešto čime nijedan čovek ne bi trebalo da muči sebe ukoliko time ne ugrožava drugoga. Kada stupe u emotivne ili seksualne odnose dva muškarca ili dve žene to rade na obostrani pristanak. Zato nemojte to da poredite sa pedofilima ili zoofilima (gde dete ili životinja ne daju svoj pristanak) jer se radi o zameni teza. Volite svoje dete i pustite ga da voli onoga koga njegovo srce odabere, a ne vi ili neka društvena načela koja se menjaju iz veka u vek.

Zapamtite da je uvek ispravno voleti, ali nikada nije ispravno mrzeti.

Srdačan pozdrav,

Vaša Tračara

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.