Srećan rođendan, Kate: Kako je jedna obična devojka zauvek promenila monarhiju

Kate je reformisla kraljevsku porodicu i vratisla joj stari sjaj (foto: PA)

Vojvotkinja Kate Middleton puni 33 godine, a radostan dan će provesti sa suprugom i dvoje dece u njihovom domu u Nortfolku. Naravno, uz tortu i svećice, balone i poklone.

Ali, iako je ovo slavje naizgled kao i u ostalim porodicama, Kate više nije obična devojka, već žena koja je uspela da zauvek promeni izgled britanske monarhije i koja će jednog dana stajati pored Williama kao kraljica.

Čvrto stoji na zemlji i uzor je mnogim devojkama širom sveta (foto: XPosure)

Ali kako je jednoj devojci iz Berkšira to pošlo za rukom? Kako je od obične građanke postala jedna od najmoćnijih žena sveta?

Naučila je Prica Williama o porodičnim vrednostima

Njihova ljubav nikoga ne ostavlja ravnodušnim (foto: Popsugar)

Tragična smrt Princeze Diane je ostavila veliku prazninu u celom kraljevstvu. A tada veoma mladi William i Harry su odrastali noseći se sa gubitkom majčinske ljubavi, dok su se u isto vreme trudili da pokažu svima da temelji monarhije nisu poljuljani i da su oni dostojni trona. Williamov život je bio pun kontradiktornosti. S jedne strane je bio u školi u Itonu, gde su ga tretirali kao i sve ostale učenike, da bi tokom odmora preuzimao prinčevske dužnosti, putovao po svetu i predstavljao Kraljicu na raznim svečanostima. Odrastao je prebrzo, i od tinejdžera postao princ, lišen slobode, čija je sudbina još rođenjem zapečaćena.

Kate je sa druge strane odrastala potpuno bezbrižno. Porodica se obogatila od planiranja zabava i poslala ćerku u privatne škole, ali su pripadali srednjoj klasi. Kada je William upoznao Kate na Univerzitetu St. Andrews, odmah se zaljubio do ušiju u nju, i njihova veza je na neki način i osnažila monarhiju, a kriza je bila zaboravljena. To je i princu dalo drugačiju perspektivu porodičog života koji ne moraju da čine formalne večere, sluge, pravila i propisi, već može biti i zbrkan, haotičan i opušten i zabavan. Nakon završetka fakulteta, William i Kate su otpočeli zajednički život na ostrvu Anglesej i to im je otvorilo oči i pokazalo kako će izgledati njihova budućnost daleko od Bakingemske palate. Bili su savim običan par, pozivali prijatelje na večeru i odlazili kod njih, šetali psa Lupa i išli u supermarket. To je bila ogromna promena za mladića koji je odrastao učen kraljevskim porodičnim vrednostima. Klasne barijere su bile srušene, a Kate je pokazala Williamu da iako ima posao koji mu je dodeljen, i sa tim može normalno živeti, i to mnogo opuštenije nego što je zamišljao.

Brak je doneo samopouzdanje

Par je zajedno još od početka studija (foto: Privatna arhiva)

Kate je prvu godinu braka provela kao Williamova supruga koja ga je pratila, poštujući kraljevske protokole. Imala je mnogo toga da nauči o životu od budnim okom javnosti, i iako je Williama poznavala duže od deset godina, očekivanja, ali i pritisak, su bili izuzetno veliki. Kako se polako uhodavala i postajala ravnopravni član porodice, tako je raslo i njeno samopouzdanje, pa je postavila i neka svoja pravila. Trudila se da se njena porodica, otac, majka, brat i sestra, ne osećaju zapostavljeno, a William se složio. Postao je veoma blizak sa njima, zajedno su provodili praznike i vikende u njenom porodičnom domu, dok je on u uživao u toploj porodičnoj atmosferi kakvu nije imao prilike da doživi u svom konzervativnom okruženju. Porodica Middleton je par držala na Zemlji i redovno ih podsećala kako izgleda život običnih smrtnika.

Onda su došla deca

William i Kate su već pet godina u braku i skoro svuda se oseća revolucija koju je ona sprovela. A sada, uz Prica Georgea i Princezu Charlotte pored sebe, imaju prilike da stvore jednu novu kraljesvku dinastiju, uz određene kompomise koji poštuju tradiciju Williamovog odrastanja u porodici Mountbatten-Windsor, ali uz veći fokus na normalnošću sa kojom se Kate susretala u domu Middletonovih. Božić se u porodici vojvode i vojvotnjie od Kembridža slavi sa obe porodice, i haotičan je, veseo i razdragan, i veoma različit od ranijih kraljevskih proslava, kada su deca često jela za posebnim stolom. Par se neizmerno trudi da pošalje jasnu sliku svetu da su George i Charlotte najpre deca, a zatim javne ličnosti. Williamov polazak u vrtić je bio burno propraćen u celom kraljevstvu, dok je prvi dan Princa Georgea u školici zabeležila jedino njegova majka, kao i mnoge trenutke pre toga.

Deca su još više učrstila njihov status omiljenih ličnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu (foto: Reuters)
Deca su još više učrstila njihov status omiljenih ličnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu (foto: Reuters)

Nekada su je zvali Waity Katie, nadimkom koji je označavao pokornu devojku koja čeka svog princa da je zaprosi. Ali sada je jasno da je ona oduvek bila mnogo jača, a njen uticaj, koji je ponekad i ne vidi, je ogroman i odveo je kraljvsku porodicu pravo u 21. vek. Diana je možda bila narodska princeza, ali će jednog dana Kate postati kraljica iz naroda.

5 Responses

  1. Nije ona nikad bila „obicna“, od malih nogu je vaspitavana tako da uhvati Vilijama, bukvalno su je „pravili“ po njemu.
    Ali je jako lepa i svedena zena. :)

  2. Niti je obicna niti je smerna niti je skromna to je sponzorusa 21. veka i primer kako porodica treba da ulozi da bi se ulovio jedan princ, kada se prati njena istorija lepo se vidi da je njena mama bila opsednuta Dajanom i resena da cerku uda za princa, mnogo je ulozeno da bi ona pohadjala iste skole i hobije kao i Vilijam a ne bi me cudilo i da su kraljici platili puno ne bi li je podrzala za snajku… tako da ko god vidi njene slike iz bahate mladosti ova smernost je samo gluma za medije…pa Kejt srecan rodjendan da ti muz kupi sta pozelis, mozda jos jedno dete…

  3. Vilijam joj je dao `teskovreme` dok je nije zaprosio… Mislim da se pokajao sto to nije ranije uradio. Retko koja devojka BI Tod podnela…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POSLEDNJE VESTI