in ,

Šta se zapravo krije iza Lady Gaginog ARTPOP-a? 1. deo


Skulptura Jeff Koonsa na omotu albuma (foto: Interscope)
Skulptura Jeff Koonsa na omotu albuma (foto: Interscope)

ARTPOP je komercijalno gledano najslabiji album koji je kontoverzna pevačica Lady Gaga objavila u svojoj karijeri. Međutim, mnoge činjenice ukazuju na to da je sama Gaga bila svesna svega što će uslediti još dok je radila na pesmama. Evo nekih stvari koje verovatno niste znali o ARTPOP-u.

1. ARTPOP je kovanica koju je Gaga koristila mnogo pre nego što je nastao sam album. Još početkom 2011. godine dok je promovisala tek izdati album Born This Way ona je u jednom intervjuu odgovorila da proces stvaranja svojih pesama, nastupa i spotova naziva upravo ARTPOP.

Oživljavanje Warholove Marilyn Monroe (foto: Andy Warhol/VEVO)
Oživljavanje Warholove Marilyn Monroe (foto: Andy Warhol/VEVO)

Naziv potiče od Pop Arta, umetničkog pokreta koji je obeležio drugu polovinu 20. veka, a čiji je najpoznatiji predstavnik Andy Warhol koji je komercijalnu kulturu preneo u umetničke galerije slikajući produkte masovne kulture kao što su konzerve supe, logo znaci hrane i pića, ali i likovi zvezda ( kao što su Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jackie Kennedy,Mick Jagger, itd.)

„ARTPOP je potpuno opozitan Warholovom Pop Artu i zato su te reči zamenile mesto. Za razliku od unošenja komercijalne kulture u visoku umetnost ja unosim visoku umetnost u komercijalnu kulturu“, objasnila je Gaga koja iz tog razloga u pesmi APPLAUSE peva One second I’m a Koons then suddenly the Koons (U jednom momentu sam Kuns, a onda Kuns postaje ja).

Oživljavanje Botticellijeve Venere (foto: VEVO/Sandro Botticelli)
Oživljavanje Botticellijeve Venere (foto: VEVO/Sandro Botticelli)

2. Jeff Koons koga spominje u pesmi APPLAUSE je najznačajniji živi predstavnik Pop Arta i u svojoj nameri da visoku umetnost učini delom komercijalne pop kulture Gaga je sarađivala i sa drugim značajnim umetnicima kao što su Marina Abramović, Robert Willson, Millie Brown, itd. Jeff Koons je, između ostalog, napravio i Gaginu skulpturu koja se nalazi na omotu ovog albuma.

Sve je deo performans arta (foto: Steve Eicher)
Sve je deo performans arta (foto: Steve Eicher)

„Ja sam poput platna na kome slikaju najveći umetnici današnjice“, otkrila je Gaga.

Upravo jedno takvo prazno platno bila je i na dodeli MTV VMA 2013. godine, a zatim je usledilo neverovatno brzo transformisanje na sceni gde je predstavila 4 perioda u svojoj karijeri koja su označavala njena 4 albuma. Nadahnuta čuvenim reformatorom pozorišta 20. veka Bertoldom Brechtom presvlačila se na samoj sceni kako bi potpuno razbila iluziju koja se želi postići scenskim nastupom.

Born This Way, The Fame, The Fame Monster i ARTPOP era (foto: MTV)
Born This Way, The Fame, The Fame Monster i ARTPOP era (foto: MTV)

3. „Ne dopada mi se to što se danas u pop kulturi očekuje od pevačice da za svaki album ima drugu frizuru i stil oblačenja. ARTPOP-om želim da proslavim sve ono što sam dosad radila i da nastavim u istom stilu“, izjavila je Gaga što objašnjava zbog čega su brojni njeni autfiti bili replika na njene prethodne otkačene odevne kombinacije.

Upravo zato je i njena kosa bila duga do poda kako bi pokazala da je sve što radi produžetak njene prethodne estetike. Ni njeno oživljavanje dela visoke umetnosti ( Warholove Marilyn Monroe i Botticellijeve Venere u APPLAUSE ili Da Vincijevih i Picassovih dela na ulici ), takođe, nije novina u njenoj karijeri jer je i na početku svoje karijere pravila replike na dela umetnika kao što su Frida Kahlo, Salvador Dali, Marcel Duchamp, itd.

Mešavina Picassa i Boy Georga (foto: Zed Jameson/Pablo Picasso)
Mešavina Picassa i Boy Georga (foto: Zed Jameson/Pablo Picasso)

4. „Mediji prave zvezde samo kako bi mogli da ih sruše. Publika ne uživa ni u čemu više nego u padu nekoga ko je bio veliki i uspešan. Zato sam ja pokazala kako će izgledati moja smrt kako bi ljudi prestali da očekuju taj momenat“, objasnila je Gaga poruku njenog čuvenog nastupa iz 2009. godine na dodeli MTV VMA nagrada 2009. godine kada je na sceni hodala na štakama, bila vožena u invalidskim kolicima, a potom i krvarila na sceni. Sve je to predstavljalo propast jedne zvezde koju mediji počnu da obožavaju tek kada je unište što je i prikazano bezmalo religijskim obožavanjem obešene Gage na kraju nastupa. Religijska tematika je uključena jer i sam Isus Hrist spada u red onih koji su osuđivani tokom života, a slavljeni nakon smrti.

Abnormalno duga kosa kao simbol vernosti svojim ranijim idejama (foto: Instagram)
Abnormalno duga kosa kao simbol vernosti svojim ranijim idejama (foto: Instagram)

5. Dok je radila na ARTPOP-u Gaga je bila svesna da album neće biti uspešan kao prethodni. O tome govore brojni stihovi, a jedan od najeksplicitnijih je iz istoimene pesme u kom upravo peva o odluci da do kraja ode sa svojom vizijom pa makar ne snimila album koji bi joj ponovo mogao doneti novac i komercijalni uspeh.

Could try to sell you out

or I could show you all the reasons why my ARTPOP could mean anything.

I likom i haljinom je postala Da Vincijeva Mona Liza (foto: WENN)
I likom i haljinom je postala Da Vincijeva Mona Liza (foto: WENN)

6. Pesma Do what u want, takođe, govori o predosećaju neuspeha koji će uslediti i koji će mediji iskoristiti da je praktično rastrgnu. U prvoj strofi eksplicitno govori o svom padu koji se može odnositi na pad u karijeri, ali i na njen slomljeni kuk koji je, takođe, bio povod za brojne novinske tekstove u kojima su joj proricali kraj karijere. U inat tome, ali i kako bi umanjila brigu fanova, vozila se u zlatnim kolicima kako bi dokazala da će do kraja života sve što bude radila pretvoriti u performans.

Ironično, upravo taj singl će na iTunesu oboriti rekord koji je prethodno držala Adele tako što će biti broj 1 u čak 83 zemlje. Takođe, manje poznata činjenica o albumu koji je u medijima predstavljen kao potpuni fijasko je i to da je prvi singl APPLAUSE bio veći radijski hit (tj. više puta tražen od strane slušalaca i pušten u programu) od njenih velikih ranijih hitova kao što su Just dance, Poker Face Born this way.

Telo kao umetničko delo (foto: Instagram)
Telo kao umetničko delo (foto: Instagram)

Sledeće nedelje vam otkrivamo i druge stvari koje stoje iza ARTPOP-a, kao i odgovore na pitanja zbog čega je Gaga uzimala krv Isusu, oživela Michaela Jacksona i o trostrukom značenju svake pesme koja na prvi pogled zvuči površno.

My ARTPOP could mean anything (foto: Instagram)
My ARTPOP could mean anything (foto: Instagram)

Šta se zapravo krije iza Lady Gaginog ARTPOP-a, 2. deo