Search
Close this search box.

Šta treba da znaš o protestima u Beogradu (i kako da se zaštitiš ako protestuješ)

Realnost nije uvek crno-bela, a politika i društveno – ekonomska dešavanja deo su pravog života, čak i kad si tinejdžer ili mlada osoba.
Već nedeljama u Sjedinjenim Američkim Državama već nedeljama besne protesti, zbog ubistva Georga Floyda. Sa ove strane planete, tačnije u Beogradu, juče je održan masovan protest. Kako je većina protestanata izjavila za opozicione medije, koji su jedini prenosili dešavanja iz glavnog grada Srbije, na ulice su izašli zbog činjenice da je predsednik republike Aleksandar Vučić odlučio da uvede policijski čas u Beogradu, od petka u 18 časova, do ponedeljka ujutru. Neki drugi rešili su da protestima pošalju poruku da u zemlji vlada medijski mrak, da smatraju da vladajuća partija sprovodi diktaturu i da je vreme za promene. Protesti su legitiman način ljudi da javno iznesu svoje stavove, utiču na javno mišljenje ili politiku sa kojom se ne slažu, ali i preduzmu direktnu akciju kako bi ostvarili promene. Potpuno je lična odluka svake punoletne osobe da li će izaći na proteste ili će nezadovoljstvo iskazati na drugi način. Treba znati da protesti znaju da budu i nasilni, što je bio slučaj i sinoć, kada je policija na građane ispaljivala suzavac. Ukoliko odlučiš da izađeš na proteste, posebno u vreme pandemije važno je da znaš kako da zaštitiš sebe, ali i druge.

Nosi masku

Maska je svakako obavezna u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, a iako su protesti na otvorenom, na malom prostoru ima mnogo ljudi, zbog čega je poterbno da zaštitiš prvenstveno sebe, ali i druge.

Drži društvenu distancu

Nije lako držati rastojanje od 2 metra tokom protesta, ali trudi se da to uradiš ukoliko je to moguće. Javna okupljanja svakako jesu rizična i potencijalni izvor virusa.

Zaštiti oči i telo

Kao što smo rekli, protesti znaju da budu nasilni, a policija te neće pitati da li je nešto tvoja krivica ili nije. Pendreci i suzavac najčešća su oružja kojom policija napada protestante. Suzavac deluje tako što iritira sluzokožne membrane u očima, ustima i plućima, čime uzrokuje plakanje, kijanje, kašljanje, otežanog disanje, bol u očima i privremeno slepilo. Jako je važno da, ukoliko dođeš u kontakt sa suzavcem, vrlo brzo izađeš iz mase na čist vazduh i ispereš oči vodom. Pokušaj da ne nosiš sočiva i šminku,

Ne diraj lice

Izbegavaj da se pipaš po koži, oima, ustima i nosu. Potrudi se da što više delova tvog tela bude pokriveno.

Pazi na telefon

Da, telefon može da ti pomogne da preko društvenih mreža brzo proneseš reč o tome šta se dešava, ali policija ti ga isto tako može oteti bez pitanja, što je bio slučaj na protestima u Beogradu. Važno je da sa sobom uvek imaš ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument.

POSLEDNJE VESTI