in

Tračarin intervju Cvija: Nisam izdao rep!


"Trenutno sam emotivno ispunjen, to mogu samo da kažem"

 

U poslednje vreme o Stefanu Cvijoviću Cviji se dosta priča, što zbog njegovih dueta, što zbog broja pregleda na YouTubeu, što zbog devojčica koje ga opsedaju. U razgovoru za Tracara.com Cvija kaže da nije izdao rep, otkriva u čemu je tajna uspeha njegovih dueta, govori o svojoj autobiografiji, koju priprema, kao i navalentnim obožavateljkama.

U poslednje vreme, popularni su dueti između reprea i narodnjaka, ali i zabavnjaka. Budući da su pesme koje si snimio sa Darom Bubamarom i Željkom Vasićem vrlo slušane, u čemu je tajna uspeha?

Pevači iz drugih branši veruju da sam im ja talija. (smeh) Ljudi vole da čuju nešto drugačije, a samo vezivanje moje vrste  muzike sa ostalim žanrovima čini totalno novi fazon i novi zvuk u etru. Pesma sa Darom i pesma sa Željkom stilski nemaju veze osim što sam ja tu sa istim fazonom, ali sam dokazao da mogu i tamo i vamo, i da i jedno i drugo mogu biti hitovi. Tajna uspeha su te kockice koje moraju da se sklope da bi nešto uspelo. Ali isto tako, bez rada i truda, pa i srece, nema ničega.

S druge strane, pojedini reperi osporavaju to koketiranje sa narodnjacima i neretko te vređaju da si izdao i prodao rep?

Nikada sebe nisam predstavljao striktno kao repera. Jako mi je glupo kada vidim ljude koji su me pljuvali kada sam na primer uradio pesmu sa Darom, a sada rade slično, odnosno gore, jer nikada ne možeš kopijom prestići original. Nikada nisam mogao da budem u masi, bilo čime da sam se bavio, želeo sam više i drugačije. To mi je dovelo do toga da moje ime ne vade iz usta, ti reperi.

"Nikada ne možeš kopijom prestići original"

 

Koliko je to isplativo?

Kada imaš svoj fazon, i kada si nov, kada uneseš sve živo u nešto što se ponavlja i traje dugo, isplativo je. Retko kad imam prazne vikende. Putujem i radim svugde po Evropi. Uskoro će i turneja po Americi i Kanadi. Sam se izdržavam od svog posla, za svoje godine jako lepo živim i to mi daje vetar u leđa da se sve više i više trudim oko svojih pesama, spotova….

Kada smo već spomenuli preglede na YouTubeu, u poslednje vreme manir među pevačima je da se pozivaju na broj pregleda. Koliko je to zapravo relevantno?

Glupo je podizati gledanost preko programa i sličnih stvari. To je najlakše, ali onda dobijate totalno lažnu sliku. Meni na primer YouTube pregledi služe da vidim kako je koja moja pesma gde prošla. Da znam da li se sluša i da li treba uopšte da je izvodim na nastupima. Zašto bih pumpao svoju gledanost onda? Da lažem samog sebe i ispalim se pred ko zna koliko ljudi? Ne. Ali znam da veliki broj kolega to radi. Veliki broj onih koji na drugi način ne mogu da bace oko na sebe.

Nedavno si izašao iz duge veze sa jednom voditeljkom, kako si prevazišao raskid i kakvo je tvoje trenutno emotivno stanje?

Imao sam period u kome mi nimalo nije bilo lako, što je i normalno kad nekog voliš i maštaš da sa nekim provedeš ceo život. Naravno, sve prođe, kao i vreme. Kada prestaneš da idealizuješ stvari, okreneš se i vidiš koliko zaista vrediš i koliko imaš lep život. Kada shvatiš da ne treba da patiš, jer je neko tamo izgubio nekog ko je voleo, a ne ja, onda raskid više ne postoji, nego sloboda. Hvala Bogu, imam prave i iskrene prijatelje oko sebe, koji su bili uz mene. Uglavnom se družim sa starijim osobama, koji imaju više iskustva od mene, i tu su da mi savetima pomognu. Trenutno sam emotivno ispunjen, to mogu samo da kažem.

Kakva su iskustva sa obožavateljkama, da li si imao neku izuzetno navalentnu ili pak da li si imao neku nepristojnu ponudu?

O da. Toga ima uvek. S obzirom da su mi 70% devojke na nastupima, uvek se nađu one koje žele da me odvedu na kratko negde nasamo. Stalno se nešto dešava. Jednom, kad sam pevao u Nemačkoj, mislim da je Hanover bio, našao sam pre ulaska u hotel u svom zadnjem džepu od farmerki, ženske gaćice. Ima svačega stvarno. U dijaspori su navalentnije nego kod nas.

S obzirom da si mlad, startuju li te koleginice?

Startuju, ali s obzirom da sam skoro izašao iz duge veze, u kojoj sam bio veran, mogle su samo da startuju.

Kako je došlo do saradnje sa Darom Bubamarom i da li ste u kontaktu i dalje?

Dara i ja smo se upoznali na snimanju jedne emisije na Pinku, gde mi je ona pohvalila tadašnnju pesmu Diskoteka, što me je pozitivno iznenadilo, jer je ona velika zvezda, a ja sam tada bio samo klinja u usponu. Kasnije mi je sinula ideja o duetu sa njom. Uradio sam pesmu namenski, zvao je, čula je pesmu i na prvu joj se svidela. Daki mi je veliki oslonac u poslu. Uvek je tu kada treba. Čujemo se par puta nedeljno. Zahvalan sam joj za sve.

S obzirom da te deklarišu kao repera, šta je tvoj repertoar na nastupima i da li ima bakšiša?

Opet ponavaljam da se razlikujem, i da sam sebe ne deklarisem kao repera nego kao muzičara. Mogu da se pohvalim da sam jedan od prvih koji je krenuo da meša pop i folk sa mojim fazonom, pa s toga i na nastupima mešam moje pesme sa hitovima iz gore navedenih žanrova. Pevam Lukasa, Dadu, Bijelo Dugme, stare folk hitove, strane house hitove, nove domaće… Dešavalo mi se da mi guraju lovu po džepovima, ali ne volim to.

Koji je najveći bakšiš koji si dobio za jednu pesmu?

Nudili su dosta, mislim da je najviše bilo 200 evra. Za sad.

U medijima se pojavila informacija da pišeš knjigu? O čemu će biti i kome će biti posvećena?

Da, pišem, ne brzam i želim da bude baš onakva kakvu ja želim. Dok ne budem zadovoljan svakom stranicom neće izaći. Želim da pretočim život jednog klinca u velikom, ludom i brzom gradu, kao što je Beograd, na papir. Na neki način je autobigrafija. Neće biti posvećena nikome, ali ima delova iz mog života. Sa svoje 23 godine sam mnogo toga prošao, želim klincima koji se penju stepenicama koje sam ja odavno prošao da stavim do znanja kakav je danas svet, šta je najbitnije u njemu i koliko treba želje, truda i sreće do ostvarenja ciljeva. A da sve to vezuje ljubav.

Bojiš li se da će te književnici dočekati na nož, posto je gotovo stvar prestiža postalo da domaće javne ličnosti pišu knjige?

Neka me dočekaju, ja to ne radim da bih profitirao ili ne znam šta. Kritika će biti, navikao sam zbog muzike. Ja ne pišem zbog prestiža, već zbog neke slike sebe koju nosim i želim da pokažem.

Redakcija Tracara.com