in ,

Ukrajina odnela pobedu antiruskom pesmom, a Rusija im sada otima Eurosong!

(foto: Screenshot/YouTube)
(foto: Screenshot/YouTube)

Ovogodišnje takmičenje za pesmu Evrovizije ostalo je u znaku brojnih kontroverzi, nakon što je pobedu odnela ukrajinska predstavnica Jamala, otpevavši pesmu 1944, čiji se tekst povezuje sa progonom krimskih Tatara od strane Rusa. Da skandal bude veći, Ukrajina nije osvojila najveći broj glasova ni žirija (u čemu je briljirala Australija) ni publike (u čemu je prednjačila Rusija), ali se popela na prvo mesto nakon sabiranja glasova.

Rusija će, ipak, kako prenosi nemački Bild, imati najviše razloga za slavlje, budući da će Moskva najverovatnije biti domaćin jednog od najpoznatijih muzičkih takmičenja na svetu 2017. godine.

Osim finansijske krize u kojoj se nalazi ova zemlja, a koji svakako utiču na mogućnost organizacije jednog ovakvog spektakla, Ukrajina je dobila upozorenje od EBU-a (Evropske radiodifuzne unije) da će biti lišeni prava da u Kijevu upriliče Eurosong zbog birokratskih problema, neadekvatnih zakona i nezainteresovanosti nekih zvaničnika za takmičenje.

Za 8. decembar je zakazano generalno zasedanje EBU-a, na kom će biti doneta odluka da li će naredna Evrovizija biti organizovana u Ukrajini ili Rusiji.