Prati nas

‘Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca’

Šokantno

‘Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca’

Ovo je Tea i ona se udaje za tri puta starijeg muškarca! (foto: Facebook)

Ovo je Tea i ona se udaje za tri puta starijeg muškarca! (foto: Facebook)

“Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca”, objavljeno je na jednom norveškom blogu koji je u roku od samo nekoliko dana postao najčitaniji blog u toj zemlji! 

Najava udaje ovog deteta za tri puta starijeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi čitaoci prijavili su slučaj centrima za socijalni rad i policiji kako bi sprečili ovaj brak.

Međutim, ispostavilo se da se radi o marketinškom triku: aktivisti kampanje Stoppbrvllupet, na šokantan način skrenuli su pažnju domaće i svetske javnosti, kao i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje devojčica, koja je u nekim delovima sveta i dalje deo tradicije.

“Verujemo da je provokacija moćan alat da se prikaže stvarnost. A stvarnost je, zapravo, provokativna. Nadamo se da će kampanja podići svest javnosti u vezi s problemom dečjih brakova”, navedeno je u zvaničnom saopštenju za javnost organizacije Plan International, koja je pokrenula kampanju Stoppbrvllupet.

Poražavajuća statistika kaže da se svakog dana u svetu čak 39.000 maloletnica prisilno udaje, u većini slučajeva za mnogo starije muškarce, a iza tog užasnog čina uglavnom stoje roditelji, koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja zapadne Afrike i u Bangladešu, na primer, dve trećine devojčica prisilno se udaje pre navršenih 18 godina života, ističu organizatori kampanje.

J.V.M./Tracara.com


Loading...
3 komentara

3 Comments

 1. jj

  11. 10. 2014. at 13:42

  Dobro je xD

 2. xD

  11. 10. 2014. at 15:16

  Statistika je porazavajuca, ali kraljevi a i realno kako privuci najvise und paznje nego skandalom.

 3. Naninanaj

  11. 10. 2014. at 16:35

  Nisam pristalica ni da se neko uda nakon srednje skole, jer propusta ono sto mladost I dvadesete daju: provod, putovanja, zezanje.Ipak, prerana udaja je toliko deo culture u nekim zemljama I normalna stvar.Hajdete vi nekom narodu prekinite tradiciju I kulturu.Pa I kod nas je sad neki trend da se devojka uda sto pre.Pre nego sto se razvije u samosvesnu I zrelu zenu.Koliko imamo slucajeva da dete radja dete.Morbidno, ali u nekim zemljama je veoma cesto.Unicef I Un , cije deklaracije navodno stite ljudska I decija prava, ne mogu da prekinu ni nemire na Bliskom Istoku, gde stradaju deca, zene, stari, omladina, a kamoli da se prekine ovaj trend ili tradicija prerane udaje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top