Search
Close this search box.

Kako je cenzura u Americi uticala na legendarne holivudske scene?

'Iskreno, draga, nije me briga' (foto: Screenshot)
‘Iskreno, draga, nije me briga’ (foto: Screenshot)

Možda Amerika jeste slobodna zemlja, ali čak i u njoj postoje određene zabrane i stroge cenzure.

Čini se da su filmovi, muzika i televizija preplavljeni seksualnim sadržajem, psovkama i drugim vulgarnostima, međutim, i dalje postoje neka ograničenja koja se uvode godinu za godinom.

Na primer, nepristojan i vulgaran sadržaj, poput rasističkog govora ili scena seksa, na televiziji i radiju je zabranjen između 6h i 22h kako ga deca ne bi slušala ili gledala.

Postoji veliki broj scena iz poznatih filmova, ali i stvarnog života koje su cenzurisane, a mi vam predstavljamo samo neke od njih:

  • Iskreno, draga, cenzore je bilo briga: Jedna od najupečatljivijih replika iz filma Prohujalo sa vihorom koju Rhett Buttler govori Scarlet O’Hari, „Iskreno, draga, nije me briga“ („Frankly, dear, I don’t give a damn“), bila je veliki hit i to zahvaljujući američkim cenzorima. Naime, pre nego što je nastala Komisija za komunikacije SAD-a, u Holivudu je bila zabranjena upotreba izraza „damn“ i „hell“, međutim, uvedena je promena u zakonu koja je dozvolila njihovu upotrebu u legendarnom filmu.
  • Klasici su potpuno izmenenjeni: Pravilo da se filmovi pre objavljivanja šalju na odobravanje važilo je od 1934. do 1968. godine, a uticalo je na neke od najpoznatijih klasika, poput Kazablanke. Kraj filma u kome Rick moli Ilsu da uđe u avion sa svojim suprugom nastao je upravo zbog cenzure, koja je bila veoma stroga po pitanju brakova. Bez obzira na to, pojedini režiseri nisu potpuno ispoštovali određena pravila, kao što je to slučaj sa Alfredom Hitchcockom u filmu Notorious engage, gde se glumci ljube ukupno dva minuta, ali u sekvencama od po tri sekunde, koliko je tada bilo dozvoljeno.
  • Blue Valentine: Dok su se Ryan Gosling i Michelle Williams pripremali za izlazak ove romantične drame, film je naišao na prepreku kada je zbog seksualnog sadržaja zabranjen za gledaoce mlađe od 17 godina. „To nije uvedeno zbog nasilja, već zbog seksualnosti“, rekao je Ryan za E! na premijeri filma. „Ima mnogo pozorišta u kojima ne možemo da igramo i toliko ljudi koji ne mogu da pogledaju film.“ Srećom, kompanija Weinstein je uložila žalbu, pa je film kasnije dozvoljen i gledaocima mlađim od 17 godina.
  • Cher i Nicole Richie: Tokom slučaja Komisije za komunikacije SAD-a i Fox televizije koji je došao do suda 2009. godine, kada se raspravljalo o neprimerenom izražavanju tokom televizijskih prenosa, naveden je primer dve poznate ličnosti – Cher i Nicole Richie, koje su 2002. i 2003. godine tokom dodele Billboard muzičkih nagrada izrekle određene psovke.
(foto: cbsnews.com)
  • Nastup Kendricka Lamara: Komisija za komunikacije zahtevala je cenzurisanje reči f*ck i tokom živih nastupa muzičara, pa je tako Kendrick Lamar na nedavno održanom nastupu na dodeli Grammy nagrada promenio deo teksta pesme zbog televizije, što je zbunilo publiku pa su to pripisali cenzuri. Ipak, na kraju se ispostavilo da je pevač sam promenio tekst zbog nastupa uživo.
  • Ovo nije prvi put da je neki muzički performans cenzurisan – kada je prošle godine Kanye West nastupao na dodeli Billboard muzičkih nagrada, gledaoci su jedva mogli da čuju izvođenje pesama All Day i Black Skinhead jer je veliki deo teksta izbačen.
  • Mini-šou Janet Jackson i Justina Timberlakea: Njih dvoje su 2004. godine nastupili na šampionatu američkog fudbala, a momenat kada Justin kida Janetin top i otkriva njene grudi, ostaće upamćen kao najupečatljiviji. Sem toga, smatra se da je ovaj nastup imao uticaja na sapunice, koje su u to vreme počele da promovišu više golotinje nego pre.

POSLEDNJE VESTI