in

Obesio se Jeffrey Epstein u zatvorskoj ćeliji, optužen za seksualne prestupe


Bogati finansijer Jeffrey Epstein ubio se jutros u zatvoru, javili su američki mediji. On je prethodno pokušao da se ubije i 25. jula, kada je pronađen u polusvesnom stanju i sa povredama na vratu u zatvorskoj ćeliji u Njujorku.

Šesdesetšestogodišnjak je uhapšen početkom meseca pod optužbom da se bavio podvođenjem maloletnica, ali se izjasnio da nije kriv na saslušanju 6. jula. Tada je pritvoren zbog dela počinjenih 2002. i 2005. godine, a uhapšen je na njujorškom aerodromu kada se vraćao iz Pariza.

Neimenovani policijski zvaničnik naveo je da se Epstein sumnjičio da je maloletnim osobama platio za masažu, posle čega ih je seksualno iskorišćavao.

Onda bi tražio od tih maloletnih osoba da mu dovedu svoje prijatelje kojima bi, takodje, plaćao za seksualne usluge. Neke milijarderove žrtve bile su mlađe od 14 godina, a nedozvoljene radnje događale su se u njegovim kućama u Njujorku i na Floridi.

On je ranije bio osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloletnih osoba, a sa sudom je sklopio dogovor o priznanju krivice i umesto zaprećene doživotne kazne zatvora, kažnjen je sa 13 meseci zatvora, zatim da isplati novac svojim žrtvama i da udje u registar seksualnih napasnika.

Pretilo mu je 45 godina zatvora, ukoliko bi bio osuđen. Bio je u prijateljskim odnosima sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom i bivšim američkim predsednikom Billom Clintonom.