Search
Close this search box.

One su se upisale u istoriju: Pet žena nominovanih za najbolju režiserku na Oskarima

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Dodela Oskara održava se 91. put za redom u nedelju, 24. februara, a pored brojnih zvezdi koje su ove godine nominanove za neka od priznanja, nije moglo a da nam ne zapadne za oko činjenica da ni ove godine nema ni jedne žene koja je nominovana za najboljeg režisera.

U skladu sa tim, podsećamo vas na jedinih pet žena u istoriji filmske industrije koje su dobile nominaciju za najboljeg režisera na ovoj ceremoniji dodela nagrada – hint: samo jedna žena je zapravo osvojila Oskara u ovoj kategoriji.

Kathryn Bigelow – jedina žena koja je dobila Oskara za najbolju režiju 2010. godine.

Nije kao da devojke nisu imale „svog konja za trku“ ove godine, obzirom da su neki od najuspešnijih filmova u 2018. godini imali ženske režisere.

Film Can You Ever Forgive Me, delo režiserke Marielle Heller dobio je tri nominacije za Oskara, jednu za screenplay i dve za zvezde Melissu McCarthy i Richarda E. Granta, ali je Marielle izostala iz izbora za najboljeg režisera.

Film Meri, Kraljica Škota režiserke čiji je ovo prvenac, Josie Rourke, dobio je takođe dve nominacije za Oskara – kostimi i šminka, ali nagrada za najbolju režisersku nije bila ni u opciji.

Netflixovo remeker delo, i jedan od njegovih miljenika ove godine, Bird Box, postigao je neverovatne uspehe u 2018. godini. Naime, film je dobio više od 45 miliona pregleda na ovoj streaming platformi u samo nedelju dana, društvene mreže su bile preplavljene mimovima iz filma, a tinejdžeri su čak osmišljavali neke prilično jezive i bizarne izazove koji su ovaj film doveli u centar pažnje. Čak je i glavna glumica Sandra Bullock dobila gomilu novih fanova zbog svoje uloge. Ipak, nominacija za Oskara je izostala.

Lista tako ide u nedogled. Marielle Heller, u razgovoru za IndieWire osvrnula se na svoje režiserko delo i to što komisija Oskara nije prepoznala njen rad, a ono što je rekla je prilično poražavjuće za sve žene u filmskoj industriji.

Ljudi su u fazonu, zar se ne osećaš loše? Pokradena si? A ja im uvek odgovorim da se ne osećam loše jer nisam ni očekivala da ću dobiti nominaciju. U tome je razlika“ , izjavila je ona.

Ukoliko pogledamo istoriju dodele Oskara, samo je 5 žena bilo prepoznato za njihov režiserski rad od početka dodele ove nagrade, a još gore, samo je jedna žena zapravo dobila nagradu!

Još od prve dodele Oskara 1929. godine, brilijantna filmska ostvarenja sa jako pozitivnim kritika, koja su kao režiserku imala ženu, bila su „pokradena“ i ostavljena bez nagrade.

Takav je slučaj i ove godine, ali srećom, ovaj krug može biti prekinut obzirom da je sve više žena koje se interesuju da sednu na režisersku stolicu, pokažu svoj talenat i možda usput probiju BoxOffice. Ali da bi promenili budućnost, prvo moramo da zavirimo u prošlost.

Usled predstojeće 91. po redu dodele Oskara, pogledajmo ko su pet žena koje su ispisale istoriju!

1. LINA WERTMÜLLER (1977)

Italijanska režiserka Lina Wertmüller dobila je nominaciju za najbolju režiserku 1977. godine za film Pasqualino ljepotan. Radnja filma prati italijanskog ratnog dezertera koji je uhvaćen i strpan u nemački logor tokom Drugog svetskog rata. Tokom filma pratimo njegov pokušaj bega, ali i otkrivamo o njegovoj prošlosti i njegovih 7 sestara, kao i o stvarima koje je radio pre nego je otišao u rat. Nažalost, od nominacije koju je Lina dobila, prošlo je čitavih 15 godina do sledeće ženske nominacije.

2. JANE CAMPION (1994)

Režiserka sa Novog Zelanda Jane Campion, bila je nominovana za svoje ostvarenje u filmu Klavir 1994. godine. Radnja filma prati nemog pijanistu i njegovu ćerku koja pokušava da pronađe i vrati prodati klavir svog oca – usputno nailazi na niz prepreka, zaljubljuje se i doživljava svoje prvo ljubavno razočarenje.

Jane Campion je nakon toga krenula da niže uspehe kao režiser i stvorila je nekoliko televizijskih i filmskih dela uključujući i veoma uspešnu mini seriju Top of the Lake, koju je sama napisala, režirala i montirala.

Iako je bila druga u istoriji žena koja je dobila nominaciju za najboljeg režisera na Oskarima, Campion nije dobila nagradu, već je izgubila od Stevena Spielberga koji je dobio nagradu za film Šindlerova Lista.

Ipak, Klavir je dobio Oskara u drugoj kategoriji i Campion je bila prva žena u istoriji koja je dobila Palme d’Or prize na Kanskom Filmskom festivalu.

3. SOFIA COPPOLA (2004)

Od nominacije koju je Campion dobila, prošla je još jedna decenija pre nego je ovu nominaciju dobila Sofia Coppola 2004. godine za film Izgubljeni u prevodu. Sofia, ćerka priznatog režisera Francisa Forda Coppola koji jeste nagrađivan Oskarom, izgubila je nagradu od svog kolege Petera Jacksona koji je nagradu dobio za film Gospodar Prstenova: Povratak Kralja. Romantična komedija je ipak doživela puno uspeha i oduševila publiku, a u glavnim ulogama našli su se Bill Murray i Scarlett Johansson.

4. KATHRYN BIGELOW (2010)

Konačno, šest godina nakon nominacije koju je dobila Campion, režiserka Kathryn Bigelow dobila je famoznu nominaciju za film Katanac za Bol iz 2009. godine i uspela da kući ponese Oskara za najbolju režiserku prvi put u istoriji ove dodele! Kathryn Bigelow je još uvek jedina žena koja je uspela da osvoji ovo priznanje.

Katanac za Bol je ekslopzivan i emocionalan film o ratu i Iraku, svakodnevnim traumama koji vojnici proživljavaju na bojnom polju ali i posledicama koje rat ima po društvo i svet.

Sam film je dobio ukupno 9 nominacija za Oskara, a osvojio je ukupno 6! Ne samo da je Bigelow bila prva žena koja je osvojila titulu najboljeg režisera, već je film prvi u istoriji koji je imao ženskog režisera a dobio nagradu za Best Picture!

Bigelow je takođe dobila Directors Guild of America Award za najbolje režiserko ostvarenje te godine, ali ovo svakako nije bila tačka preokreta za žene u industriji, obzirom da nakon toga ni jedna druga žena nije pokupila ova priznanja.

5. GRETA GERWIG (2018)

Greta Gerwig dobila je Oskar nominaciju za svoje režiserko umeće u filmu Lady Bird 2018. godine, ali ju je nažalost izgubila, zajedno sa ostale 4 nominacije koje je film dobio.

Ipak, Lady Bird je na kraju osvojio dva Zlatna Globusa, ali to nije puno doprinelo njenim šansama na dodeli Oskara.

POSLEDNJE VESTI