Šta reakcija interneta na napad na Kim Kardashian govori o nama?

(foto: GCImages)

Incident koji se preksinoć desio u hotelskoj sobi Kim Kardashian će nesumnjivo ostaviti veliki trag na najpoznatijoj rijaliti zvezdi na svetu, a sve ono što se desilo nakon toga na društvenim mrežama je možda najbolja (ili pre najgora) slika onoga šta smo postali. 

Ko je Kim Kardashian, to verovatno zna najveći broj ljudi na planeti. Sve iako niste jedan od njenih 48 miliona pratilaca na Twitteru ili jedan od 84 miliona na Instagramu, mala je verovatnoća da niste barem čuli za nju. Nekadašnja asistentkinja Paris Hilton, iz doba kada je ona držala tron najpoznatije osobe na svetu za koju ne znamo zbog čega je to tačno poznata, dospela je u centar pažnje nakon što je njen privatni snimak intimnog odnosa sa bivšim dečkom završio na internetu. Sve ostalo je istorija. Mnogi osporavaju uspeh 35-godišnje zvezde upravo zato što je slavu stekla uz pomoć amaterskog snimka, ali ne treba zanemariti činjenicu da postoje milioni takvih snimaka na internetu, i svakog dana se pojavljuje sve više novih, ali nijedna učesnica filmova za odrasle nije uspela da zaradi milione, da za nju čuje ceo svet i da od vlastitog imena napravi brend.

Međutim, život koji se nastavio u rijalitiju i na društvenim mrežama se Kardashianovoj obio o glavu, i to dva puta ove nedelje. To što ceo svet prati svaki njen korak platila je visokom cenom da svako može sebi da da za pravo da je ismeva i da je zasipa negativnim komentarima, a svedoci smo toga da je njih na internetu najviše. Povrh svega, to što je svakog dana viđamo na televiziji, u časopisima ili na ekranu svog računara, često kao rezultat ima da zaboravimo da se iza cele te fasade skupih krpica, šminke i selfija nalazi ljudsko biće. Da na ulici vidimo muškarca koji pokušava da nasilno uspostavi fizički kontakt sa nepoznatom ženom, nema sumnje da bismo ga osudili kao osobu bez moralnih skrupula, a da bismo nju uzeli u odbranu. Međutim, pošto je u pitanju Kim Kardashian (kojoj se ovakav incident desio na pariskim ulicama) zaboravili smo da je u pitanju samo žena koju niko ne bi trebalo da dodiruje bez njene dozvole. U tom momentu su mnogi posmatrali Kim kao javno dobro. Internet je bio preplavljen šalama na njen račun i pogrdnim komentarima.

Nakon toga je usledila još jezivija scena, u kojoj je, daleko od kamera rijalitija, Kardashianova postala žrtva pljačkaša koji su joj prislonili pištolj na glavu i pokrali njen nakit vredan više miliona dolara. Da li su komentari bili išta pozitivniji? Naravno da nisu. Osvrnimo se samo na neke od njih koji su se pojavili na našem portalu.

Zašto nismo ozbiljno shvatili ovakvu situaciju? Samo zato što se radi o nekome ko ima više pratilaca na Instagramu od nas i više nula na bankovnom računu? Da li to znači da je zbog toga bilo ko zaslužio da likujemo nad situacijom u kojoj umalo da izgubi život? Da li je trebalo da joj kriminalac prostreli glavu (kao što je bio slučaj sa John Lennonom), pa da shvatimo kakav je način na koji tretiramo zvezde? Da li je Kim Kardashian trebalo da umre, pa da se sažalimo nad njom kao nad svakim drugim ljudskim bićem?

Kim je, na sreću, prošla neozleđena fizički iz cele ove situacije. Ipak, kakav će to uticaj na nju imati na psihičkom nivou, vreme će pokazati.

Ovo nije samo tekst o Kim Kardashian. Ovo je tekst o svim poznatim ličnostima i osobama iz našeg okruženja kojima tako olako sudimo. Ovo je tekst o svima nama i onome što postajemo kada smo zaklonjeni iza našeg računara. A to ne treba da znači da treba da budemo manje ljudi.

Povezane vesti

Back to Top
close

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.