Prva ostala bez jutarnjeg programa „zbog greške Jovane Joksimović“

Kada kreće nova sezona Survivora?

Prijavi se na newsletter i saznaj među prvima.

Emisija Jutro sa Jovanom i Srđanom, koja je autorski projekat Jovane Joksimović Srđana Predojevića, od sutra ujutru neće moći da se prati na televiziji Prva.
Kako je danas javljeno, Predojević je dobio „otkaz“ a Jovana „opomenu pred otkaz“, iako im je sve to saopšteno – preko Instagrama.

PROČITAJTE I: Velika ispovest Jovane Joksimović: Otkaz smo dobili na Instagramu

Jovana Joksimović je saopštila da je Jutro autorska emisija nje i Srđana i da su se sa vlasnikom televizije Prva sukobili oko toga kako treba da uređuju emisiju. „Ono što nema prava, i oko čega se jesmo sa njim sukobili, jeste da emisije koje su nečiji autorski projekat – a Jutro sa Jovanom i Srđanom jeste baš to, naš autorski projekat – on uređuje, određuje ko će da ih vodi i meša se, samim tim u njihov sadržaj. Zakon mu to ne dozvoljava, baš kao ni autori koji iole drže do ličnog integriteta.“ napisala je na Instagramu.
Sa Prve sada tvrde da je emisija skinuta zbog toga što je Savet regularnog tela za elektronske medije REM doneo je odluku o izricanju mere privremene zabranje objavljivanja programskog sadržaja zbog propusta Jovane Joksimović, a na osnovu priloga o vršačkom nasilju u kojem je otkriven identitet maloletnika, žrtve nasilja – u martu ove godine. „Prilog objavljen je u martu ove godine, a REM je tom prilikom doneo meru upozorenja da se mora poštovati pravilnik o zaštiti prava maloletnika i da se neće ubuduće emitovati sadržaji u kojima se otkrivaju identitet maloletnih lica tj. da je pružilac medijske usluge dužan da zaštiti identitet maloletnika. Izricanje ovakve mere podrazumevalo je i da se zvanično saopštenje regulatornog tela i pročita u istoj emisiji u kojoj je objavljen sporni sadržaj. Jovana Joksimović je to učinila ali, kako je zapaženo, ponovo je na indirektan način, otkrila identitet maloletnika, saopštavanjem imena i prezimena majke, kao prikazivanjem kadrova na kojima se vidi lice,“ navodi se u saopštenju „Prve televizije“. „Stoga je Svet regulatrognog tela zaključio da Prva jeste objavila izrečenu meru ali ne poštujuju način objavljivanja mere koji određuje ističući da je dva puta izvršena ista radnja – otkrivanje identiteta devojčice iz priloga koja je bila žrtva nasilja. Savet nije osporio nameru da je Prva mogla kroz prilog da predstavi potencijalne nepravilnosti u radu ustanova i da ukaže na problem u društvu ali bez informacija o identiteta maloletnice,“ piše u reagovanju. „Navodeći da se radi o veoma delikatnoj situaciji, Savet regulatora doneo je još rigorozniju meru u odnosu na prvu opomenu, a to je privremena zabrana objavljivanja programskog sadržaja za emisiju „Jutro“ u trajanju od 24 sata. To je razlog što nismo imali priliku da gledamo ovaj program o kojem Srbija ne prestaje da priča. Mera upozorenja ističe tokom večeri tako da će već u sredu gledaoci moći ponovo da informišu o svim važnim događajima u „Jutru“ Prve. Gledaoci će umesto „Jutra“ moći da prate emisiju „Vesti specijal,“ saopštila je TV Prva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POSLEDNJE VESTI