Search
Close this search box.

Kako je autor hita ‘Harlem Shake’ ostao bez zarade uprkos ogromnoj popularnosti?

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Harlem Shake je, baš u ovo vreme, pre 4 godine, postao, prema navodima Billboarda, najveća viralna senzacija još od PSY-evog Gangnam Stylea. Iako se zadržao 5 nedelja zaredom na vrhu liste najprodavanijih singlova spomenutog magazina, i osvojio vrhove lestvica u Britaniji, Australiji i Novom Zelandu, autor ove numere Baauer nije mogao da bude potpuno zadovoljan uspehom koji je postigao.

No, vratimo se na početak. Ovaj mladić je snimio Harlem Shake još 2012. godine u svom kućnom studiju u Bruklinu. Postavio ga je, iste godine, zajedno sa drugim debitantskim radovima, na SoundCloud, zbog čega je privukao pažnju kuće Mad Decent, na čijem čelu se nalazi Diplo, a koji su digitalno izdali ovaj singl.

Iako je postojalo određeno interesovanje za ovu pesmu, ono nije bilo vredno pomena čitavih godinu dana, odnosno do momenta kada su se pojavile prve parodije u trajanju od 30 sekundi. Ubrzo je ovaj vid zabave postao viralan, tako da je ukupan broj najrazličitijih parodija prešao 3.000, što je uticalo i na prodaju singla.

Međutim, semplovi koje je Baauer iskoristio prilikom stvaranja Harlem Shakea, nisu bili zakonski odobreni, jer ovaj mladić nije ni slutio da će pesma ikada dospeti bilo gde van njegovog SoundCloud profila. Diplo je morao da sklopi dogovor sa Héctorom Delgadom i Jaysonom Mussonom, čije je glasove Baauer iskoristio iz ranijih pesama, tako da je ovaj mladić ostao bez novca koji je zaradila pesma Harlem Shake. 

A da se radi o velikoj količini novca, govori i podatak da je na svakih 1.000 pregleda, na bilo kojoj od parodija, pesma zaradila po 6$. Kada se na sve to doda novac od prodaje singla, nije teško zaključiti da se radilo o velikoj količini novca.

POSLEDNJE VESTI