Lena Dunham razbesnela žene širom sveta komentarom o abortusu

Lena je u emisiji izjavila da bi želela da je imala abortus (foto: Instagram/lenadunham)

Lena Dunham je u svojoj radio emisiji Women of the hour izazvala buru negativnih komentara govoreći o veoma osetljivoj temi – abortusu.

Iako je poznata kao neko ko ima snažne poglede na mnoge teme koje se tiču i politike i religije, a naročito feminizma, njen stav o abortusu je ipak, za većinu, bio veoma nepromišljen. Zvezda serije Devojke izjavila je u emisiji da želi da je u jednom trenutku u životu imala abortus. “Mogu reći da do sada nikada nisam imala abortus, ali bih želela da jesam”, rekla je glumica.

Ako se pitate šta je 30-godišnjakinju nateralo da zažali što nikada nije prošla kroz traumatično iskustvo kakvo je abortus, u pitanju je bila njena poseta organizaciji Planned Parenthood u Teksasu. Ispričala je kako je jedna devojka zamolila da sa ostalima podeli svoje iskustvo abortusa, a Lena je odgovorila: “Rekla sam joj odmah: ‘Ja nikada nisam imala abortus’. Zaista sam želela da joj to odmah stavim do znanja jer ma koliko se borila za ženska prava, sama nikada nisam imala abortus”, objasnila je glumica. “A onda sam shvatila da u sebi nosim tu stigmu koja obavija ovu osetljivu temu. Čak i ja, žena kojoj je toliko stalo do toga da svaka žena ima pravo na izbor, osetila sam potrebu da ljudima dokažem da sam neukaljana po tom pitanju”, dodala je ona u emisiji.

Nakon emitovanja ove radio emisije Twitter je bio preplavljen kritikama na račun gospođice Dunham i njene nepromišljene izjave. Mnogo ljutih korisnika, uglavnom žena, oštro je osudilo njen reči.Lena Dunham kaže da žali što nikada nije imala abortus. Setimo se da žene koje su ga imale žale što su morale da prođu kroz to”, samo je jedan od besnih komentara na Twitteru.

https://twitter.com/pattymo/status/811299933756227584

https://twitter.com/Advil/status/811307834050834432

https://twitter.com/MarounEid11/status/811316749924700160

https://twitter.com/JoshNoneYaBiz/status/811312019571953664

https://twitter.com/manveerheir/status/811312081941184512

Lena se nakon svega oglasila na Instagramu i pokušala da objasni šta je zapravo htela da kaže. “U mojoj najnovijoj radio emisiji pokušala sam da ispričam priču o reproduktivnom izboru u Americi, i objasnim razloge zbog kojih žene žele, odnosno ne žele da imaju decu i značenje telesne autonomije. Ponosna sam na sva mišljenja izneta u emisiji”. Što se tiče komentara o abortusu, Dunhamova je priznala da je bio ‘neukusan’ i da joj namera nijednog trenutka nije bila da umanji ozbiljnost reproduktivnih prava. “Zaista se nadam da ova moja neukusna šala neće umanjiti sjajan posao svih žena koje su učestvovale. Za moje reči je odgovorna jedna ‘devojka u zabludi’, kakva sam često, devojka koja se zanosi između mudrosti i neznanja (o tome govori zapravo i moja serija) i nije trebalo da tako bude rečeno. Krivica je moja. Nikada ne bih namerno banalizovala emotivne i fizičke izazove koje sa sobom nosi prekid trudnoće. Moj jedini cilj je da povećam svest i okončam stigmu oko te teme. Reproduktivni izbor u Americi shavtam ozbiljnije od bilo čega i zbog toga snosim punu odgovornost zbog toga što moja izjava nije prenela pravu istinu”, stoji u njenom izvinjenu na Instagramu.

Lena se izvinila zbog svoje izjave i obećala da će dati velikodušne priloge organizacijama koje daju ženama pravo na izbor (foto: Instagram/lenadunham)

Kako bi se iskupila zbog svojih reči, Lena je obećala da će dati velikodušni prilog organizacijama koje podržavaju pravo na izbor žena o abortusu.  “Znam da se mnogima više nikada neće dopasti ono što budem govorila, ali ovo izvinjenje je za žene koje su mi verovale. Vi mi značite sve. Moj život je i uvek će biti posvećen reproduktivnoj slobodi i pravdi“, objasnila je glumica na kraju.

Povezane vesti

Back to Top