Search
Close this search box.

Njujork tajms o slučaju silovanja Danijele Štajnfeld: Nije u pitanju priprema za predstavu

KO ISPADA IZ SURVIVORA?

Ostavi podatke i saznaj pre drugih sve informacije o Survivoru

Snimak razgovara glumice Danijele Štajnfeld i glumca Branislava Lečića koji je u ponedeljak objavio Insajder i koji je glumica sa drugim dokazima dostavila tužilaštvu, deo je dužeg razgovora u trajanju od 77 minuta koji je analizirao Njujork Tajms.

Američki list je analizirao kompletan snimak kako bi proverili tvrdnju Branislava Lečića da su oni zapravo uvežbavali dijalog. Nakon analize snimka, Njujork Tajms zaključuje da nema indicija da je razgovor sa snimka uvežbavanje dijaloga.

Njujork Tajms u opširnom tekstu opisuje celu hronologiju događaja koji su se  dešavali u slučaju glumice Danijele Štajnfeld, njenu isposvest o onome što se desilo u maju 2012. kada ju je, kako navodi, silovao kolega Branislav Lečić. Američki list piše o tome zašto je odlučila da se nakon toga preseli u Ameriku, zašto nije prijavila slučaj nadležnim institucijama, zašto je nakon devet godina odlučila da o tome progovori u svom autorskom filmu “Zaceli me” i zašto do nedavno nije želela da otkrije ime.

Podsetimo, Insajder je u ponedeljak objavio ispovest Danijele Štajnfeld koja je tada prvi put javno optužila Branislava Lečića da je silovao i pred kamerama ispričala šta joj se zapravo desilo.

Njujork Tajms prenosi i izjavu Branislava Lečića koji negira da je imao seksualne odnose sa koleginicom Danijelom Štajnfeld, kao i da ju je silovao 2012. godine.

“Nikada nisam sa njom imao seksualni odnos. Sve ostalo bi bila laž”, prenosi američki list izjavu koju im je Lečić dostavio putem aplikacije WhatsApp.

List prenosi Lečićevu tvrdnju da je audio snimak razgovora prilikom susreta u jednom restoranu sa Danijelom 2016. godine nepotpun.

Podsetimo, Insajder je u ponedeljak objavio deo audio snimka u trajanju od minut i 45 sekundi, koji je Danijela Štajnfeld dostavila tužilaštvu, a na snimku se jasno čuje Lečićev glas koji je negira događaj već čak kaže da je trebalo da joj bude čast što mu se dopala.

U izjavi za Njujork Tajms Lečić navodi da su se sreli da bi razgovarali o potencijalnoj saradnji, te da duža verzija snimka otkriva širi kontekst – da su oni zapravo samo improvizovali dijalog i da je ona verovatno tvrdila da ju je napao kako bi stekla publicitet za svoj film.

“Možda je očekivala nešto više, možda zato što se ništa nije dogodilo želi da se osveti, a možda želi da gradi svoju priču kroz mene”, naveo Lečić za NJujork Tajms i dodao. “Loš marketing je takođe marketing”.

List međutim navodi da im je Danijela Štajnfeld dostavila kompletan snimak od 77 minuta razgovora, koji je inače trajao oko 90 minuta, a snimala je dok joj se nije ispraznila baterija na telefonu.

Nakon što su analizirali ceo snimak, Njujork Tajms zaključuje: “Delovi njihovog razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom prostora. Ipak, nema indicija da su uvežbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često deluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povređena onim što je uradio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on veruje da je ona pristala na ono što se desilo”.

Njujork Tajms se osvrće i na izveštavanje medija, pre svega tabloida u Srbiji koji su Danijelu optužili čak i da laže da je silovana kako bi promovisala avoj autorski film.

List konstatuje da, iako je Srbija poslednjih godina preduzela korake na unapređenju prava žena, seksualno uznemiravanje i napadi i u Srbiji i u regionu i dalje se retko prijavljuju, a kod žrtava dominira osećaj stida.

Kako je Danijela Štajnfed objasnila u intervjuu za Insajder objavljenom u ponedeljak, ona se sa Lečićem ponovo srela 2016 godine jer je to bio deo procesa njenog izlečenja od traume. Prilikom tog susreta nastao je i audio snimak razgovora, čiji je deo Daniejla dostavila tužilaštvu i koji je u ponedeljak objavljen na sajtu Insajdera.

Istog dana kada je Insajder objavio snimak razgovora, Blic i Kurir su objavili, pozivajući se na  izvore iz Lečićevog okruženja, da su ga u vezi sa slučajem kontaktirali ugledni mediji iz inostranstva. Prema ovim izvorima Lečić je rekao da je sporni snimak “proba nekog komada”, da je on “samo glumio” i da će, ukoliko snimak bude obelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu.

Danijela Štajnfeld je u intervjuu za Insajder rekla da je to laž i da bi volela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike.

“Volela bih da mi neko pokaže isečak iz bilo koje predstave ili komada ili scenarija gde to piše. Ko god bi to ikada napisao je potpuni genije zato što bi opisao psihologiju silovatelja onako tačno, autentično”, rekla je Danijela Štajnfeld.

Ona je između ostalog rekla da je tačna Lečićeva tvrdnja da nisu imali seksualne odnose.

“S jedne strane to je gnusna laž i krivično delo što negira, s druge strane zavisi kako definišete seksualne odnose. S jedne strane on jeste u pravu, on seksualne odnose nikad sa mnom nije imao. On je meni počinio silovanje na mom telu i nadamnom. To je veoma velika razlika između seksualnih odnosa i nasilja”, rekla je Danijela Štajnfeld u opširnoj isposvesti za Insajder.

Branislav Lečić nije odgovarao na pozive Insajdera, čak ni na SMS poruku u kojoj smo ga obavestili da poseduju snimak njegovog razgovora sa Danijelom koji je nastao četiri godine nakon spornog događaja.

On je danas rekao da je dobio poziv od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da u petak da iskaz povodom optužbi Danijele Štajnfeld da ju je silovao, ističući da je pozvan u svojstvu „građanina, a ne optuženog“. U istoj izjavi za list Danas pozvao glumicu da objavi razgovor u celini. (Insajder)

POSLEDNJE VESTI