in

Felicity Huffman priznala da je dala mito, tužilaštvo predlaže zatvor

Glumica Felicity Huffman u ponedeljak je pred sudom priznala da je dala 15 000 dolara lažnoj humanitarnoj organizaciji, a zapravo su tim novcem plaćene ocene na završnom ispitu njene ćerke, koje su joj pomogle da upiše fakultet.

Tužilaštvo je predložio četiri meseca zatvora za glumicu, kao i kaznu od 20 000 dolara, te 12 meseci nadzora kada izađe iz pritvora.

Lažnu humanitarnu organizaciju vodio je Rick Singer, koji je priznao da je bogatim roditeljima pomagao da njihova deca varaju na ispitima i lakše upisuju fakultete. On je podmićivao i trenere, koji bi potom lažno predstavljali studente kao sportiste, što im je pomagalo da dobiju stipendije za univerzitete.

Felicity i Singer razmenili su nekoliko e-mailova, u kome je dogovoreno da njena ćerka dobije više vremena na završnom ispitu, ali i da je nadgleda podmićeni profesor.

„U potpunosti prihvatam krivicu, duboko žalim i sramim se stvari koje sam uradila, prihvatam odgovornosti za ovo delo i prihvatiću posledice mog delanja,“ rekla je ona u saopštenju početkom aprila.

„Sramim se bola koji sam nanela ćerki, porodici, prijateljima, kolegama i naučnoj zajednici. Svima im se izvinjavam, a posebno studentima koji napo**o uče svakog dana, ne bi li upisali fakultet a njihovi roditelji podnose različite žrtve, kako bi podržali decu.“

Glumica je među 13 roditelja koji su priznali krivicu. Sa druge strane, glumica Lori Loughlin i još 17 drugih roditelja, tvrde da nisu krivi.