Search
Close this search box.

Poznati sa opsesivno kompulsivnom neurozom

Opsesivno-kompulsivna neuroza predstavlja poremećaj ličnosti koju karakterišu prisilne misli i ideje koje osoba ne može da kontroliše, niti razume razloge njihovog nastanka.
Da bi ovakve misli prekinula, osoba razvija odbrambeno, kompulsivno ponašanje koje često odlikuje ritualno ponavljanje određenih radnji. Iako je osoba svesna apsurdnosti svojih rituala, ona razvija takav odnos prema njima kao da je oni štite od prisilnih misli ili od mogućeg lošeg događaja. Ukoliko ih ne uradi, očekuje da će joj se nešto loše dogoditi, što razvija nervozu i nemir.
Svima koji prate teniske mečeve dobro su poznate radnje koje Rafael Nadal svaki put na isti način čini, od stavljanja flašica sa vodom na tačno određeno mesto, preko određenog broja udaraca pre serviranja loptice do uvek istog pokreta rukom kako bi namestio šorts i kosu. „Ja patim od opsesivno-kompulsivnog poremećaja kada sam na turneji. Ako mi se slomi šminka u torbici, potpuno poludim. Ali najgore reagujem kad vidim otiske prstiju na staklima od naočara. To ne mogu da podnesem“, kaže Katy Perry. “Ja sam bolesna. Ne mogu da koristim escajg u restoranima. Misao da u usta treba da stavim nešto što je hiljadu ljudi koristilo me izluđuje”, otkriva Megan Fox. „Imam opsesivni poremećaj u kombinaciji sa poremećajem pažnje. Vrlo je komplikovano živeti sa tim“, iskreno poručuje Justin Timberlake. „Imam problem sa neurednim ormanima i sa ljudima koji samo ostavljaju stvari za sobom. Ja ne mogu da zaspim ako znam da u ormanu stoji nešto što ne bi trebalo da bude tamo“, otkriva Charlize Theron.
Izvor: StarMagazin

POSLEDNJE VESTI