Rođendanski specijal: One su bile Marilyn!

Svi se slažemo u činjenici da je Marilyn Monroe bila jedna, jedina i neponovljiva, a upravo to je razlog što je i dalje inspiracija mnogima – od fotografa, preko reditelja, pevačica pa do glumica.

Glumica koja je preminula u 33. godini života danas bi napunila 86 godina. U njenu čast, predstavljamo vam žene koje su na ovaj ili ona način pokušale da dočaraju duh Marilyn barem na trenutak. Jesu li u tome uspele – procenite sami.

Catherine Hicks

U jednoj od prvih TV ekranizacije života Marilyn Monroe, glumica je glumica Catherine Hicks, u televizijskom filmu baziranom na biografiji Normana Mailera, Marilyn: Neispričana priča.

Susan Griffiths

Još jedna TV ekranizacija emitovana je 1991. godine, kada je Susan Griffiths tumačila Marylin. Film je baziran na životu Roberta Slatzera, američkog pisca koji je poznavao glumicu na njenim počecima i kada joj je bio ljubavnik. Film pod nazivom Marilyn i ja prikazuje glumicu koja se  dvoumi između ljubavi i karijere.

Ashley Judd i Mira Sorvino

U filmu Norma, Jean i Marilyn, snimljenom 1996. godine, Ashley Judd tumači ulogu Norme Jean pre nego što je postala – Marilyn. U istom filmu, nešto stariju Marilyn tumačila je Mira Sorvino.

Poppy Montgomery

Australijska glumica Poppy Montgomery (koja će glumiti spisateljicu JK Rowling u biografskom filmu) igrala je Marilyn u mini seriji Plavuša, snimljenoj 2000. godine. Radi se o fiktivnoj biografiji, koja se fokusira na unutrašnji život glumice, počevši od njenih roditelja pa do propalih veza.

Michelle Williams

Film Moja nedelja sa Marilyn ekranizovan je 2011. godine a baziran je na knjizi Colina Clarka The Prince, The Showgil and Me kao i My Week with Marilyn – dva svojevrsna dnevnika koja svedoče o ponašanju glumice tokom snimanja filma THe Prince and the Showgirl 1957. godine. Michelle je za ovu ulogu dobila nagradu Zlatni globus, kao i nominaciju za Oskara.

Uma Thurman, Katherine McPhee i Megan Hilty

Televizija je tokom 2011. godine dobila pojačanje u vidu serije Smash, koja govori o postavljanju mjuzikla inspirisanog životom Marilyn na scenu Brodveja. I dok se tokom prve sezone sve do poslednje epizode ne zna ko će zapravo glumiti Marilyn, Uma Thurman, Katherine McPhee i Megan Hilty savršeno izvode svoje verzije popularne glumice, sa sve muzičkim numerama inspirisanim životom Norme Jean, kasnije Marilyn.

Lindsay Lohan

Za potrebe magazina New York, Lindsay Lohan je 2008. rekreirala najpoznatije poze Marilyn Monroe sa slikanja iz 1962. godine pod nazivom The Last Sitting.

Nicole Kidman

Nicole Kidman je 2008. godine pozirala kao Marilyn za poster filma Neki to vole vruće, a sve se to našlo na 10. jubilarnoj naslovnici australijskog Harper’s Bazaara.

Anna Nicole Smith

Glumica i model Anna Nicole Smith celog života težila je tome da bude Marilyn a za potrebe PETINE kampanje rekreirala je plakat za Džentlmeni više vole plavuše. Nažalost, njena sudbina je na neki način ista kao sudbina Monroove.

Madonna

Kraljica popa ne stidi se toga da prizna da joj je Marilyn bila i ostala jedna od najvećih inspiracija, te je tako više puta slikana sa šminkom i frizurom koje su bile zaštitni znak tragično preminule glumice.

Britney Spears

Britney Spears je u više navrata rekreirala život Marilyn Monroe pred foto-objektivom a poslednji put je to učinila na sceni tokom svoje Femme Fatale turneje 2011. godine, kada je tokom pesme If U Seek Amy bila obučena u belu haljinu karakterističnu za MM, koju podiže vazduh iz ventilacionog otvora.

Lady Gaga

I Gaga, kao i njene koleginice, često pronalazi inspiraciju u liku i delu MM, a ovoga jutra pridružila se svetskom trendu na Twitteru, te je glumici čestitala rođendan uz poruku „Plavu kosu i karmin nam nikada neće oduzeti.“

Severina

Severina je jedna od retkih zvezda sa Balkana koje su u jednom trenutku negovale MM stil (Album Virujen u te) a prošle godine se za jedan slovenački list slikala u čuvenoj beloj haljini.

Radmila Manojlović

Mlada pevačica prošle godine fotografisala se za Press reviju kao Marilyn, a tom prilikom je izjavila da se u mnogo čemu poistovećuje sa njom. Ona je, kao i ja, ostala bez majke. To su teški i duboki ožiljci koji nikada ne zarastaju, već s vremenom samo postaju još dublji.“

P.Ž./Tračara
Foto: JustJared, Twitter, GQ, Harper’s Bazaar, Yahoo, Press revija, 24UR

PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER

POSLEDNJE VESTI